In een wandelstraat wíl je niet steeds over je schouder kijken


Fiets-en voetpadIn de gemeentepolitiek kan het gebeuren dat iemand zomaar ineens een proefballonnetje oplaat. Je leest er over in de krant of in een gemeentelijk stuk en je denkt: goh, leuk idee… doen we niet. Neem nou dat voorstel van wethouder Jasper Mos om het fietsverbod in de winkelstraten van de binnenstad op te heffen… dat lijkt in eerste instantie niet eens zo’n rare gedachte, want, eerlijk is eerlijk, die Dordtse binnenstad heeft best wel een moeilijke vorm (niet rond, maar eerder langgerekt) en wie hier graag ‘shophopt’ moet behoorlijk goeie benen hebben. Als je bij wijze van spreke éérst bij Bahlman mode op de Voorstraat-West moet zijn en vervolgens ook nog even een stukkie kaas wil scoren in de Vriesestraat, tja, dan is het best verleidelijk om eens lekker met je tweewieler over die winkelstraten te koersen. En dus opperde Mos om fietsen in het kernwinkelgebied vrij te geven om (en ik citeer) ‘de leefbaarheid en de bereikbaarheid van de binnenstad te vergroten .’ Ik vind Mos over het algemeen een verstandige kerel, maar uit dit ideetje kun je wel opmaken dat hij niet zo héél vaak in de Dordtse winkelstraten rondhuppelt. Mensen die dat wél dagelijks doen (binnenstadsbewoners bijvoorbeeld) wisten namelijk al lang dat een mix van fietsers en winkelend publiek op ‘wandelpromenades’ vragen om moeilijkheden is, want juist daar wíl je niet voortdurend over je schouder kijken, wíl je niet lastig gevallen worden door nerveus bellende fietsers met last van haast en wil je al helemaal geen ongelukken, bijna-ongelukken of ruzie. Zelfs ondernemers in de binnenstad, die wellicht zelfs baat zouden kunnen hebben bij ‘vrij fietsen’ op winkelstraten, zagen het plannetje helemaal niet zitten. De volgende tekst stond in december 2009 in deze krant: ’De politie en de dienst Toezicht van de gemeente Dordrecht gaan fietsers die in winkelstraten in de binnenstad rijden bekeuren. De tijd van waarschuwen is voorbij, want fietsers in wandelstraten brengen het winkelend publiek ernstig in gevaar’ Was dat dan onzin? Zou dat gevaar dan zomaar ineens verdwenen zijn. Het is verstandig dat de Dordtse gemeenteraad het plannetje dinsdagavond heeft afgeschoten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s