Primark: gemeente moet Salomonsoordeel vellen


primark-2Gaan we voor het geld of hechten we toch meer waarde aan het karakter van deze ouwe stad? Misschien vindt u dat een rare vraag en dus leg ik u graag uit waarom ik hem stel. Pubermeisjeskledingstunter Primark wil zich in de Drievriendenhof vestigen, maar legt wél een keiharde eis neer, namelijk dat de zij-ingangen van dit bijna overleden winkelcentrum worden afgesloten. Maar dat gaat ten koste van een wandel/winkelroute vanaf het Bagijnhof, via de Lenghenstraat en de Vriesestraat, richting De Lindenstraat naar de Drievriendenhof. Dit historische ‘doorsteekje’ vanaf het Achterom krijgt de laatste jaren nu juist weer iets van haar oude glans terug. Dit als gevolg van een opgebloeide Vriesestraat en vanwege het feit dat er aan de Johan de Wittstraat sinds enkele maanden een Saturn staat. Een andere ‘doorgang’ (Lindenstraat-Museumstraat, ofwel dwars door de Drievriendehof heen) is vooral belangrijk voor stadsbezoekers die, vanaf het station richting het Dordrechts Museum lopen. Dat kan dus straks niet meer, want Primark wil de ‘achtersteven’ van de Drievriendenhof ombouwen tot één winkelpand van zo’n 5000 vierkante meter en dat betekent dat de beide zij-ingangen van de Drievriendenhof verdwijnen. De gemeente moet nu dus een moeilijke afweging maken. Primark is immers een immens populaire kledingwinkel die het aantal bezoekers aan de stad met tientallen procenten moet doen toenemen. Dat zou althans blijken uit onderzoek, maar dat onderzoek vermeldt niet of die toename van tijdelijke of van permanent aard is.
Dordrecht beschikt, zoals zoveel gemeenten in dit land, over een zogeheten welstandscommissie. Dat is een adviesorgaan dat bouwplannen toetst, op zowel uiterlijk als in relatie tot de directe omgeving. Als je als gemeente zo’n commissie instelt dan moet je die natuurlijk wel serieus nemen. De welstandscommissie zegt ‘niet doen’ en eerlijk gezegd kan ik me daar wel in vinden, want de komst van Primark, hoe economisch interessant dan ook, mag niet ten koste gaan van een aloude ‘loopbeweging’ en zeker niet ten koste van de Vriesestraat, de Lenghenstraat, de Lindenstraat en het Dordrechts Museum. Dat wordt een Salomonsoordeel, of heeft iemand misschien een gouden idee waar iedereen blij van wordt?

Afbeelding: opening van een Primark-filiaal, enkele jaren geleden in Londen.

3 reacties

  1. Kees, er zijn wel op internet al uitkomsten te vinden over het NIET permanente karakter van de toename door de komst van Primark hoor.

    Denk dat een belangrijke vraag is welke belangen zijn er allemaal en zijn die tegen elkaar afgewogen?

  2. Al die leegstaande panden vormen nu ook niet bepaald een fraai gezicht. Dordrecht is een prachtige historische stad maar geen museum, er wordt geleefd en gekocht. Ik heb tienerdochters en al te veel tijd in diverse Primarks mogen doorbrengen en desondanks zou ik het een historische fout vinden deze unieke kans te laten lopen. En als die Primark over een tijdje toch niet blijkt te lopen, gaan ze wel weg en kan de oude situatie hersteld worden.

  3. Hoeveel mensen maken gebruik van de looproute door de Drievriendenhof? In mijn beleving niet veel. Hoe bezwaarlijk is het als de looproute verdwijnt? Vanaf het station naar het museum moet je straks 75 meter omlopen (900 m ipv 825 m). Dat lijkt mij niet zo bezwaarlijk. Wat trekt meer bezoekers naar de binnenstad? Een looproute/doorsteek door een doodse Drievriendenhof of een Primark? Dat zijn m.i. de vragen die de gemeente zou moeten stellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s