Kerstijsbaan op Statenplein… dat wordt een blijvertje


KerstijsbaanDe Dordtse kerstijsbaan in de binnenstad ligt er mooier bij dan ooit en de opening gisteravond was een staaltje van Dordt op haar allergezelligst. Ik heb het sterke vermoeden dat die, oorspronkelijk als eenmalig bedoelde uitwijkmanoeuvre naar het Statenplein, als gevolg van herstelwerkzaamheden aan het Scheffersplein, gaat uitgroeien tot méér dan louter een ‘uitstapje.’ Het zou zomaar eens kunnen dat de ijsbaan vanaf dit jaar permanent zijn decemberstekkie op het Statenplein gaat krijgen.
De marktlieden, aanvankelijk wat aarzelend om ook maar een millimeter  ruimte op ‘hun’ plein prijs te geven, zijn nu ‘om’ en deels uitgeweken richting het Achterom. Dat was een goeie beslissing en zo snijdt het mes aan twee kanten… niet alleen is nu duidelijk dat het Statenplein vanaf heden wel degelijk, niet alleen op doordeweekse dagen, maar óók, of juist vooral in de weekeinden gebruikt kan worden voor evenementen, maar ook de markt gaat er, wat mij betreft, op vooruit. De vrijdagse en zaterdagse marktkramen, nu dus óók op het Achterom, maken de binnenstad er namelijk alleen maar gezelliger op.
Een ander bijkomend voordeel is dat de ijsbaan op het Statenplein ook een stuk milieuvriendelijker is. In de directe omgeving van het plein bevindt zich, in de grond, immers een stroomaansluiting, terwijl de baan op het Scheffersplein moest draaien op een aggregaat dat honderden liters aan diesel opsoupeerde. Er is nu ook méér ruimte voor het horecagedeelte, dat nu gerund wordt door de Dordtse toprestaurateur Dennis Hulsebosch van Zest. Kortom, een prima ‘move’ van de organisatie om het Statenplein weer, zij het deels, in te nemen als evenementenplein. Dat biedt ook weer perspectieven voor de toekomst. Voorzichtig wordt alweer door verschillende raadsleden geopperd om nu ook een keer dat 3FM-spektakel Serious Request, ofwel ‘Het Glazen Huis’ naar Dordt te halen.
Eindelijk krijgt het Statenplein de status die het al lang verdiende. Ik ben er trouwens ook van overtuigd dat het Scheffersplein, tijdens de Kerstmarkt volgend jaar, juist zonder ijsbaan, een stuk beter tot zijn recht komt.

Eén reactie

  1. Ik vind de ijsbaan er erg gezellig uitzien en de weekmarkt vind ik ook leuk,dat het bij het Achterom begint,de ingang naar de stad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s