Vrieseplein heeft wel degelijk behoefte aan een ‘boost’


best_western_plus_city_hotel_gouda_3b4e79_facade_best_western_plus_city_hotel_gouda

Een hotel aan de voorzijde van die lege ruimte tussen de Vrieseweg en de Blekersdijk kan de buurt alleen maar ten goede komen. Het Vrieseplein is een, in potentie, gezellig en fraai plein, dat door de bomen, de bankjes en de fraaie huizen aan twee kanten een tikkie  ‘Montmartre’ aandoet. Dat is in de loop der jaren wel wat minder geworden en dat begon eigenlijk allemaal met het verval (en de uiteindelijke sloop) van een aantal panden aan de Cornelis de Wittstraat. Gezien vanaf, laten we zeggen de Vriesebrug, ziet het plein er nu wat desolaat uit, want vanaf die plek heb je zicht op een hekwerk en daarachter een wat armoeiig ogend parkeerterrein, een paar garageboxen, wat werkplaatsen en verderop een loos stukje gras, dat dan weer grenst aan een stenen voetbalveldje en het nieuwe onderkomen van school Vest. Het is eigenlijk een lelijk stukje ‘niemandsland’, al storen de meeste omwonenden zich daar niet écht aan, want het is er relatief rustig,  je kunt er parkeren en je hondje uitlaten en de bewoners van de Blekersdijk en de Vrieseweg hebben een, zij het niet al te fraai, uitzicht vanaf de achterzijde van hun panden. De komst van een hotel zou wel eens ten koste kunnen gaan van die rust, van dat ‘vrije’ uitzicht en van dat handige parkeerterreintje ‘om de hoek’, maar het zou het Vrieseplein (toch eigenlijk de mooiste toegangsroute naar de binnenstad) wel weer een hernieuwde status verschaffen. Eerdere hotelplannen stuitten op veel verzet vanuit de buurt, maar dat had vooral te maken met het kolossale gebouw dat de exploitant er indertijd wilde neerzetten. Ik ben er van overtuigd dat een wat meer bescheiden gebouw, passend bij de omgeving, in een niet al te laag segment, door de buurt niet zomaar een, twee, drie van tafel zal worden geveegd. Belangstellende Best Western, zette onlangs een vergelijkbaar hotel neer in hartje Gouda en de foto’s hiervan zien er veelbelovend uit. Ik snap de argwaan van de omwonenden, maar zoals het nú is kan het natuurlijk ook niet blijven. Dit stukje stad heeft wel degelijk behoefte aan een ‘boost’.

Afbeelding: Het Best Western Plus City Hotel in Goudapast bijzonder fraai in de omgeving. Zo zou het in Dordt ook kunnen.

Advertentie

Eén reactie

  1. Verstandig, genuanceerd stukje, Kees. Communicatie zal wel het toverwoord worden en ja, daar hoort ook luisteren bij. Voorlopig ‘all quiet from the Best Western front’ daarom maar een paar schoten voor de boeg:
    Passend en dus een stuk kleiner dan eerst (bravo Sleeking), 90 kamers lijkt me veel te groot
    Geen parkeergarage met hotel, echt kritisch kijken of überhaupt wel twee dekken nodig zijn
    Bomen laten staan
    Kwetsbare funderingen en veel kwetsbare verkeersdeelnemers dus langzaam rijen en heien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s