Aimabele Van der Lee had nog altijd ‘hart voor Dordt’


Lee, Jaap van derTerwijl ik op televisie de herdenkingsbijeenkomst voor Nelson Mandela volg bereikt mij het nieuws dat Jaap van der Lee, oud-burgemeester van Dordrecht, overleden is. En nu weet ik heus wel dat we het over verschillende ‘grootheden’ hebben, maar er schoten mij toch wel wat overeenkomsten door het hoofd. Beide mannen zijn 95 jaar geworden en waren tot op hoge leeftijd actief, politiek betrokken, scherp van geest en bijzonder aimabel. Ruim drie jaar geleden mocht ik PvdA’er Van der Lee voor deze krant interviewen (achteraf blijkt dit zijn laatste interview te zijn) en dat heeft indruk op me gemaakt. Onze ontmoeting, die plaats vond in een fraaie stijlkamer van Huis van Gijn, was eigenlijk een voortzetting van een telefoongesprek dat we een week daarvoor al voerden en wat ik me daarvan vooral herinner was zijn nog zo jeugdig klinkende stemgeluid en zijn bijna kinderlijke nieuwsgierigheid naar de lokale verkiezingsuitslag. Ik vertelde hem over de grote overwinning die Beter voor Dordt (in 2010 dus) geboekt had. ,,Oh ja?, klonk het hoogverbaasd aan de andere kant van de lijn. ,,En wat heeft mijn partij gedaan?’’
Nog altijd vol vuur vertelde Van der Lee over de saneringsdrift waarmee hij in het Dordt van eind jaren zestig/begin jaren zeventig geconfronteerd werd: ,,Afbreken was hier kennelijk mode, maar dat beviel mij totaal niet. Ze waren écht bezig om die prachtige oude stad te verwoesten. Geleidelijk aan heb ik dat afbraakbeleid kunnen ombuigen, want als het aan het toenmalige stadsbestuur, de provincie en het Rijk had gelegen, hadden er nu brede straten door het centrum gelopen en was er nog meer verdwenen dan uiteindelijk gebeurd is. Ik ben er nog altijd trots opdat ik daar een stokje voor heb kunnen steken.’’
We namen afscheid bij de lift in Huis van Gijn en Van der Lee zegt: ,,Weet je, ik ben hier nu al veertig jaar weg, maar ik word nog regelmatig herkend.” Als de liftdeuren zich openen stapt een vrouw uit, kijkt hem aan en zegt: ,,U bent toch onze oud-burgemeester?” Van der Lee glundert en antwoordt: ,,Ja,  dat ben ik.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s