Vaste koopavonden hebben al lang geen nut meer


koopavond4Desolate Dordtse koopavonden in aanloop naar het Sinterklaasfeest: geen kip in de stad, hooguit een paar winkels open, een veelvoud dicht en een Stichting Centrummanagement Dordrecht die wanhopig aan de niet deelnemende winkeliers vraagt om dan ‘op z’n minst het etalagelicht aan te laten.’
Wat volgt (tegenwoordig gaat dat via Twitter) zijn tè lang durende discussies over nut en noodzaak van de koopavond en over de vraag of die donderdagavond misschien zou moeten worden ingeruild voor de vrijdagavond. Ik word daar een beetje moe van, want iedereen draait nu al jaren lang in cirkeltjes rond en er worden nooit eens knopen doorgehakt. Ik verzeker u dat een verplaatsing van de koopavond naar de vrijdag niet ‘dè’ oplossing is. Ach, misschien dat er dan op niet al te koude of natte vrijdagavonden, een kleine opleving ontstaat, maar de afnemende belangstelling voor de koopavond op zich zal er niet mee gekeerd worden. Geloof me, ik heb niets tegen die vrijdagavond hoor, want als binnenstadsbewoner juich ik elke vorm van extra leven in ‘Dordt by night’ van harte toe… nee, het gaat mij om dat hele begrip koopavond, dat simpelweg achterhaald is. Jonge mensen kijken (áls ze al kijken) al lang niet meer om klokslag acht naar het acht uur-journaal, maar wanneer ze daar ‘zin in’ en ‘tijd voor’ hebben. Koopavonden zijn zinloos, zo concludeerde de Raad voor de Nederlandse Detailhandel ruim zes jaar geleden al, want op deze avonden wordt er nauwelijks nog enige omzet gegenereerd. Maar wat is dan, even los van de crisis en dat nimmer slapende internet, wél de oplossing? Volgens mensen die er in hebben doorgeleerd is die eigenlijk heel simpel: winkeltijden moeten ‘meeschuiven’ met de behoefte van de consument. In veel Europese landen gaan winkels (met uitzondering van misschien bakkers) later op de dag open en gaan de winkeldeuren rond een uurtje of zeven (in zuidelijke landen wat later) pas weer dicht. Wél moeten winkeliers er voor zorgen dat ze ’s avonds ‘meedraaien’ als er evenementen in de stad plaats vinden. Vaste koopavonden, wanneer dan ook, zijn nog ouderwetser dan telefoontoestellen met een draaischijf. Kap er dus gewoon mee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s