Ik heb het niet zo op vage verkeerssituaties


Animated_Xmas_tree-animationElke keer als ik over het Bagijnhof loop moet ik er om lachen. De gemeente heeft hier een enorme kerstboom midden op de kruising geplaatst en dat zorgt voor chaotische taferelen. Het ding blokkeert nu de toegang naar de Lenghenstraat en dat is weliswaar geen doorgangsroute (de straat eindigt met paaltjes) maar er rijden toch voortdurend automobilisten in die achter de Vriesestraat (in de Lenghengang) willen parkeren. Wat hierdoor ontstaat is grote onzekerheid bij automobilisten die vanaf de richting Johan de Wittstraat die Lenghenstraat in willen, want die hebben geen flauw idee of ze nu rechtsom of linksom langs die kerstboom moeten. Ook voor het verkeer dat juist uit de Lenghenstraat komt (of vanuit de Vest het Bagijnhof nadert) is het onduidelijk aan welke kant die boom het beste gepasseerd kan worden en dat heeft al herhaaldelijk tot koddige situaties en zelfs irritaties geleid. De nieuwe verkeerssituatie die na de herbestrating op het Bagijnhof ontstaan is, heeft toch al iets van ‘zoek het lekker zelf maar uit.’ Dat heeft vooral met die onduidelijke, wat a-typische belijning te maken. Vooral voor automobilisten die de stad niet kennen valt het niet mee om vanaf de Johan de Wittstraat de juiste bocht aan te snijden, omdat deze niet in de belijning en ook niet in de bestrating is aangegeven: de bestrating suggereert een haakse bocht, terwijl die juist ruim en rond is. Veel automobilisten sturen daarom te wijd of juist te krap in en komen er pas in de draai achter dat er ook nog tegenliggers en fietsers zijn. Een bijkomend probleem is dat er over de hele breedte van het Bagijnhof (dus ook in en bij die bocht) door voetgangers overgestoken wordt. Met de komst van die boom is het allemaal nog een stuk onduidelijker geworden. Oliedom of een ‘bewussie’ van de gemeentelijke verkeersdeskundige? Zit hier een weloverwogen filosofie achter, zoiets van: we maken het lekker vaag, dan gaat iedereen langzaam rijden en lossen de verkeersdeelnemers het onderling wel op? Ik gooi het op onkunde. ‘Call me old fashioned’, maar ik hou ik toch meer van duidelijkheid… vooral in het verkeer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s