En de beroemdste Dordtenaar heet.. eh… Cees


Dordrecht hoog water Foto: Rinie Boon

Wie is de beroemdste Dordtenaar ter wereld? Is dat de schilder Aelbert Cuyp, de staatsman Johan de Witt, of de oud-voetballer en tegenwoordig praatjesmaker René van der Gijp? Geen schijn van kans voor deze heren, want de allerbekendste Dordtenaar heet Cees van Nes. Toch kent u hem niet… nou ja, net als ik, herkent u zijn gezicht en u weet zo’n beetje waar hij woont. Kunt u mij nog volgen? Ik leg het uit: Dordtenaar Cees van Nes is tegen wil en dank hét mondiale gezicht geworden van het fenomeen hoog water in Holland. Hoe dat komt? Omdat héél veel fotografen in de loop der jaren een plaatje van hem hebben geschoten, terwijl hij wat mistroostig door het raam van zijn woning aan de Korte Engelenburgerkade naar buiten tuurt. Dat is op zich niet zo bijzonder, want we staan  allemaal wel eens mistroostig voor het raam. Maar er is één verschil… bij Cees van Nes staat het water hoger dan de onderkant van zijn kozijn en Cees staat erbij met een blik van ‘Niks aan het handje mensen,  ik sta droog, want ik heb het zaakje keurig afgekit. En nu doorlopen stelletje ramptoeristen, want er valt hier niks te zien.’ De onverstoorbare Cees staat manhaftig de overstroming te weerstaan en is in die pose, het archetype geworden van de oer-Hollandse strijd tegen het water. Vorige week haalde een foto van Cees van Nes, gemaakt door ANP-fotograaf Jerry Lampen, de voorpagina’s van veel Nederlandse en buitenlandse kranten. Hè… die plaat hadden we toch al eens eerder gezien? Inderdaad, want bijna exact dezelfde foto was vorig jaar ook al gemaakt door de Dordtse fotograaf Rinie Boon en haalde destijds de voorpagina van AD De Dordtenaar. Maar ere wie ere toekomt, een soortgelijk stilleven, met een nog wat jongere Van Nes, is, precies tien jaar geleden, als eerste vastgelegd door plaatsgenoot Etienne Busink en stond op 22 december 2003 op de voorpagina van De Dordtenaar (toen nog zonder AD ervoor). Om al die foto’s te zien moet u Cees van Nes even ‘Googelen’, maar ík roep hem alvast uit tot Dordtenaar van het jaar.

Afbeelding: Cees van Nes voor zijn raam tijdens hoogwater in 2012. Deze foto is gemaakt door de Dotrdtse fotograaf Rinie Boon.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s