Vervlaving


CleanPas na drie keer kijken zag ik dat het Flip was aan de overkant… een verslaafde uit de categorie ‘It’s life Jim but not as we know it.’ Flip speert al zo’n beetje sinds de eeuwwisseling schichtig door stegen en straten, op zoek naar dope, geld, een pak vla (het vaste junkenontbijt), een fles drank of een plek om te slapen. Soms zag je hem weken niet, wat dan meestal het gevolg was van een optelsommetje van nog openstaande boetes wegens wildplassen, winkeldiefstal of openbare dronkenschap. Aangezien Flip geen cent te makken heeft (‘Jullie mogen alles hebben, maar ik heb niks’ riep hij altijd lachend als oom agent hem weer eens een bonnetje in zijn handen duwde) kwam zo’n optelsommetje meestal neer op een weekje of drie gratis kost en inwoning op staatskosten.
Maar de Flip die ik nu zag was een hele andere Flip… versie twee punt nul, zeg maar: vaste tred, goed geschoren, een waarachtig Pellè-kapsel in plaats van dat eeuwige bord bami op zijn hoofd en dat alles gehuld in een heus colbertje met daaronder zowaar een wit schoon overhemd. ,,Ik begrijp je verbazing wel hoor, ik snap het zelf ook nog steeds niet, maar ineens had ik werk.. als lasser op een scheepswerf, want dat was vroeger al mijn vak en zoiets verleer je niet. Nou ja, van het een kwam het ander: ik kon een kamertje huren in Hardinxveld, was ’s avonds te moe om nog te gaan scoren, van de dokter mocht ik niet meer zuipen en nu heb ik ook nog een vriendin in Alblasserdam, bij wie ik ben ingetrokken. Ik kom hier eigenlijk nooit meer.’’
,,Maar wat doe je hier vandaag dan?’’ Flip wordt even stil en zegt vervolgens met een grote glimlach op zijn gezicht: ,,Babykleertjes kopen… ik word namelijk vader. Mijn vriendin is uitgerekend op Eerste Kerstdag.’’ Even dacht ik dat ik in de kerstfilm ‘It’s a wonderful life’ was beland, met John in de rol van Jimmy Stewart, maar de ex-junk hielp me weer snel uit de droom. ,,Eerst even een pak vla halen bij de Spar. Da’s verslavend spul man?’’
En daar ging ie weer… VlaFlip.

Eén reactie

  1. Mooie kerstcolumn Kees, met een min of meer “open einde”, waardoor de lezer gedwongen wordt langer na te denken over John; is hij werkelijk clean of valt hij weer terug van tijd tot tijd? Mooie kerst gewenst en schrijfvaardig 2014.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s