Taal- en tikfoutjes… de schrik van elke journalist


erectie‘Geschoten bij Stadhuis tijdens nieuwjaarserectie’ las ik op de website van RTV Dordrecht, kort nadat de toespraak van burgemeester Brok, tijdens de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie dinsdagavond, ruw onderbroken werd door zeven keiharde knallen. En natuurlijk schoot ik even in de lach om dat, sorry voor de woordspeling, wat al te lullige, journalistieke bloopertje, maar al snel voelde ik ook enig mededogen met de boodschapper die ongetwijfeld zijn (of haar) best had gedaan om dat nieuws zo snel mogelijk de wereld in te brengen en zich kennelijk in de haast vertikte. Honderden mensen reageerden, zo’n beetje binnen vijf minuten, via Twitter en Facebook en iemand stelde zelfs voor om ‘nieuwjaarserectie’ alvast te nomineren tot Dordts woord van het jaar 2014. Een andere reactie wil ik u ook niet onthouden: ,,Als je nieuwjaarserectie aanhoudt tot 7 januari wil je ook eindelijk wel een keer schieten toch?’’, zo luidde het allerscherpste Twittercommentaar op dit taalmissertje.
Nu zit ik zelf al héél lang in dit vak en als het om ‘vertikkingen’ gaat is mijn eigen blazoen zeker niet ongeschonden. Héél wat jaartjes geleden schreef ik voor deze krant een enthousiast artikeltje over een Indonesisch afhaalcentrum dat zich in deze stad gevestigd had en daar was ik, als beginnend journalist natuurlijk apetrots op… nou ja, totdat ik de volgende ochtend tot de ontdekking kwam dat ik er de kop ‘Nu ook Indonesisch afVALcentrum in Dordt’ boven gezet had. Géén boze opzet (geloof me, ik ben dol op Indonesisch eten), maar ik durfde die ochtend toch écht de deur niet uit.
Ach ja, journalisten hebben nu eenmaal altijd haast (deadlines, deadlines) en dus las ik onlangs in een dorpsblad dat een cabaretière, aan het einde van haar voorstelling, een staande ovulatie had gekregen en kon je, zo las ik laatst in een foldertje, ergens in deze regio een cursus ‘gitaar stelen’ volgen. De allermooiste ‘vertikking’ vond ik op de Facebookpagina Taalvoutjes. Er schijnen in Nederland namelijk opvangmogelijkheden te bestaan voor mensen die ongewenst zanger worden. Misschien gek, maar nou moet ik ineens denken aan Gordon op de trap van het Dordtse stadhuis met een nieuwjaarserectie…

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s