Een onzinnige ‘Catch 22’ over een afdakje in de polder


CATCH22_RGB_04En we hebben er weer eentje hoor… zo’n  klassieke Catch 22-situatie in Nederand regeltjesland. We schakelen over naar Zwijndrecht, nou…  om helemaal precies te zijn, naar Heerjansdam.
Misschien loop ik iets te hard van stapel wanneer ik er van uit ga dat iedereen weet wat een Catch 22 precies is, dus even een korte uitleg: Catch 22 is de titel van een boek, geschreven door de Amerikaan Joseph Heller. Daarin wordt beschreven hoe een luchtmachtmilitair geestelijk ten onder gaat aan het feit dat hij gevaarlijke gevechtsmissies moet vliegen. Hij wil zich krankzinnig laten verklaren, maar zijn behandelend arts beschouwt dat als een intelligente en weloverwogen move en kan, naar eer en geweten, eigenlijk niets anders dan concluderen dat zijn patiënt dus niet krankzinnig, maar juist heel verstandig is. Hij verklaart de ‘doorgedraaide’ militair dus volledig gezond en stuurt hem de oorlog weer in. Zo’n extreme ‘no win’-situatie als gevolg van conflicterende regelgeving is een Catch 22. In zo’n situatie zit Heerjansdammer Theo van Bebberen nu ook. Hij begon op zijn eigen terrein een ‘bed and breakfast’ met een zwembadje erbij en bouwde aan dat zwembad een afdakje waar zijn gasten lekker in de schaduw kunnen zitten. Maar dat afdakje mag niet omdat het op een naastgelegen terrein staat… een terrein dat, volgens de gemeente, bestemd is voor woningbouw. Op zich een logische redenering, ware het niet dat dit naastgelegen terreintje óók eigendom is van Van Bebberen, die helemaal niet van plan is om daar een woning op te zetten. Hij heeft op dat kavel, met goeddunken van de gemeente, een tuin aangelegd en dus staat dat afdakje niemand in de weg. De gemeente houdt echter voet bij stuk, want regels zijn nu eenmaal regels. ,,Meneer kan een zienswijze indienen,’ zo luidt de gemeentelijke reactie. Ja hoor, tuurlijk, een ‘zienswijze’… nou, die heb ik ook. Beste bouwambtenaar van de gemeente Zwijndrecht, stap eens op de fiets, ga lekker de polder in en probeer door zelfstandig na te denken een uitweg uit deze onzinnige Catch 22-situatie te vinden.  Ja echt… zelfstandig nadenken. Dat kan ook.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s