Een ‘stolpersteine’ voor elke vermoorde Joodse Dordtenaar


Stolpersteine1Weet u wat een ‘stolpersteine’ is? Ik kwam het woord tegen in een oud persbericht dat nog ergens op mijn bureau ronddwaalde en ik moet bekennen dat ik er nog nooit van gehoord had. In het persbericht presenteert zich een werkgroep met het plan om, vanaf april dit jaar, in deze stad herinneringsstenen te gaan leggen ter nagedachtenis aan joodse Dordtenaren die tijdens de tweede wereldoorlog zijn weggevoerd. Deze ‘struikelstenen’ (want dat is de letterlijke vertaling van Stolpersteine) zijn 10 bij 10 centimeter groot en worden aangebracht in het trottoir bij de woningen van weggevoerde en in concentratiekampen vermoorde joden. Het idee is overgewaaid uit Berlijn en inmiddels zijn in tientallen Nederlandse gemeenten al vele honderden van deze mini-monumentjes gelegd. Dat die er in Dordrecht ook moeten komen lijkt me, na bestudering van het verhaal van de werkgroep, wel duidelijk, want Dordt kende een weliswaar in omvang bescheiden, maar toch zeer prominent aanwezige Joodse gemeenschap, die destijds door de bezetter rücksichtslos uit deze stad is weggevaagd.
Even wat harde feiten: in Dordrecht zijn, tussen 1940 en 1945, maar liefst 278 joden afgevoerd naar concentratiekampen. De meeste van hen, om precies te zijn 221 Joodse Dordtenaren, zijn daar om het leven gebracht. De Dordtse werkgroep ‘Stolpersteine’ heeft een website opgezet (www.stolpersteine-dordrecht.nl) die werkelijk indrukwekkend te noemen is. Daarmee doel ik niet alleen op de vele artikelen die hier te lezen zijn over het Dordts-Joodse verleden, maar vooral op de verhalen van al dan niet vergeefse speurtochten naar het lot van verdwenen (soms vergeten) Joodse stadsgenoten. Het meest indrukwekkend vind ik de kaart en de namenlijst op deze, zeer verzorgde en uitmuntend geschreven website. Met die kennis in het achterhoofd (Wie woonde waar? Wie werd van waaruit weggevoerd en waar zaten Joden ondergedoken?) is een wandeling door de binnenstad en de negentiende eeuwse schil vanaf nu nooit meer helemaal hetzelfde. De stolperstenen kosten 150 euro per stuk en er zijn er hier ruim 200 nodig. Ik draag graag mijn steentje bij. Doet u ook mee?

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s