Fotograaf Cees Schilthuizen: een jongen van zestig


Cees S.Samen zaten we achter een naar Duitsland gevluchte tandarts aan die moedwillig gebitjes verwoestte, samen stonden we ’s nachts uren te posten voor een woonwagenkamp omdat we getipt waren over een naderende politie-inval en samen hebben we ons rotgezocht naar een frauderende ex-wethouder die, naar later bleek, al geruime tijd in Spanje bleek te zitten. Getweeën in de auto: hij iets te snel rijdend voor mijn gevoel en ik er naast met een immense autotelefoon op schoot, want mobieltjes had je in die tijd nog niet. Cees Schilthuizen, misschien wel de bekendste fotograaf van Dordrecht en omstreken, is vandaag 60 jaar geworden, maar gelukkig nog altijd niet heel veel rustiger dan weleer; een jongen van zestig, zeg maar…
Bij hoge uitzondering besteed ik vandaag mijn column aandacht aan mijn altijd opgewekte oud-collega omdat we nu eenmaal jarenlang ‘partners in crime’ waren en samen, als het ontembare duo Cees en Kees, bij het dagblad De Dordtenaar de mooiste journalistieke avonturen hebben beleefd. Wat me het allermeest is bijgebleven is de ontvoering van Baby René in oktober 1988 uit het toenmalige Dordtse gemeenteziekenhuis. Maar liefst elf dagen duurde het, voordat René – naar later bleek ontvoerd door een gefrustreerde vrouw die zelf graag een kindje wilde hebben – in een flatwoning aan de Torenstraat werd teruggevonden en even zo lang waren Cees en ik samen dag en nacht in touw om, wáár dan ook, iets van een aanknopingspunt te vinden. De verhalen plus foto’s die we, in de aanloop naar de ontknoping, dagelijks produceerden zagen we ‘s avonds breed uitgemeten terug in het NOS-journaal. Collega’s dreven we tot wanhoop omdat we kennelijk nét iets meer wisten dan zij. Hoe wisten wij nou als eerste zijn achternaam en hoe waren wij nou in hemelsnaam achter de tekst op het briefje van de ontvoerder gekomen? Later kwam zelfs aan het licht dat wij, in onze speurtocht, zelfs geschaduwd werden door de politie, want de korpsleiding vond het wel héél verdacht dat wij op z’n minst gelijk liepen met hun onderzoek.
Het waren mooie jaren en mooie ervaringen Cees en daarvan wens ik je er nog heel veel toe.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s