Nog altijd hoop dat Germa tóch nog eens gevonden wordt…


gernaHet is dinsdagmiddag, even voor vieren en de politie plaatst de volgende tweet: ‘Mogelijk stoffelijk overschot aangetroffen, #Werkendam #Witboomkil nabij #Kroonweg. Technische recherche gaat erheen.’
En u moet het me maar niet kwalijk nemen, maar de eerste gedachte die door mijn hoofd schoot was die aan Germa van den Boom. Het is nu dertig jaar geleden dat dit (toen) 19-jarige meisje zomaar, van de ene op de andere dag, verdween en het feit dat er sindsdien nooit meer enige duidelijk is gekomen over haar lot zit me nog altijd dwars. In de weken en maanden na de vermissing van Germa verscheen dagblad De Dordtenaar nog in Werkendam en dus heb ik er destijds als jonge verslaggever veel over geschreven. Germa’s ouders moeten al tientallen jaren in een hel leven, want geloof me, de onzekerheid rondom een vermissing is een zwaarder kruis om te dragen dan de eventuele zekerheid over haar dood. En ja, ik weet heus wel dat ik nu op de feiten vooruit loop, want er moet natuurlijk nog forensisch onderzoek gedaan worden naar het gevonden botmateriaal en ook is de plek van de vondst (zo’n beetje bij de punt waar de veerpont vanuit Dordt aanlegt) behoorlijk ver verwijderd van Germa’s ouderlijke woning in Nieuwendijk, waar zij op een zwoele zomeravond in juli 1984 voor het laatst in levenden lijve is gezien. De Atheneumleerlinge was, na een avondje stappen met vriendinnen in Gorinchem, bij haar woning aan de Dwarssteeg met de auto afgezet door haar buurjongen Marinus, maar haar bed bleek de volgende dag, zo bleek na een korte zoektocht van familieleden (haar ouders waren op vakantie) onbeslapen te zijn. Voor haar familie en voor de politie staat het vast dat ze om het leven is gebracht, maar er is sinds 1984 nooit, ook maar één spoortje, gevonden. Hernieuwde onderzoeken van onder meer een cold-case-team en van misdaadverslaggever Peter R. de Vries, enkele jaren geleden, wierpen helaas weinig nieuw licht op de zaak. En dus hoop ik, vanuit het diepst van mijn hart, dat de nu gevonden menselijke resten enige klaarheid verschaffen. Het is immer de hoogste tijd dat Germa eens ‘thuis komt.’

2 reacties

 1. In die tijd woonden wij in Het Land van Heusen en Altena, in n klein dorpje vlak bij Nieuwendijk.
  Het hield de gemoederen behoorlijk bezig in alle kleine dorpjes er om heen en in het land.
  Zo bizar dat er nooit een spoor is gevonden en toen Peter R, die cold case deed heb je toch weer een beetje hoop dat ze gevonden wordt, ook mijn eerste gedachten nu waren: zou het Germa nu eindelijk zijn.
  Als moeder zijnde van 4 dochters wil je uiteindelijk denk ik maar 1 ding en dat is dat ze gevonden wordt en op een waardige manier afscheid kunnen nemen van je kind! Laten we inderdaad hopen dat Germa snel “thuis”zoals je zegt.

 2. Beste Kees, ik herkende de man van de foto uit de portemonnee van Germa. De politie deed er echter niets mee helaas. Ik heb toen hulp gezocht en gekregen van een beroemde Amerikaanse onderzoeker Frank Bender die mijn vermoedens bevestigde. De politie weigerde zijn hulp, heel erg jammer en onbegrijpelijk. Ik kende Germa persoonlijk en groeide op in hetzelfde dorp waar ik geboren ben, in Nieuwendijk. Ik heb mij verdiept in deze zaak omdat die mij na aan het hart licht. Iemand moet weten wat er gebeurd is, een bekende die de weg wist.
  Ik ontdekte een persoon die een match kan zijn en mogelijk nooit verdachte is geweest.
  Ik heb geen bewijs maar graag zou ik per email u hier over vertellen.

  Mijn email is tvab@xs4all.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s