Verschil tussen kennen en kannen kunnen we heus wel


paspoort‘Mojje ok een karrebenaatjie?’ of ‘Haij jij je sjak bai?’ Ach ja, hij zat er aan te komen, een Facebookpagina vol met zelfspot óver Dordt en ván Dordtenaren. En leuk ‘istie’, om het maar eens in plaatselijk jargon uit te drukken. Worden wij Dordtenaren zo langzamerhand nu eindelijk eens een beetje trots op onszelf en onze stad? ‘Hoe dichter bij Dordt… blablabla.’ Ik krijg dat vervelende zinnetje nauwelijks nog uit mijn toetsenbord geperst, maar als ik het in mijn jonge jaren iemand hoorde uitspreken was ik het daar diep in mijn hart eigenlijk nog wel mee eens ook.
Tegenwoordig is dat wel anders, niet alleen bij mijn persoontje, maar ook als ik naar de mensen om mij heen kijk en luister. We zijn, om het maar eens op z’n Dordts uit te spreken, ‘heus wel fier’ op ons eiland geworden en we lopen, vaker dan vroeger, met de borst vooruit, want jawel, we wonen toch maar mooi in de oudste stad van heul Holland (éch wel’), we hebben hier toch ‘zeker te wete’ de allerallergrootste kerstmarkt (‘kesmark’) en ons cluppie staat bovenaan (‘bekant kampioen hé’) en op de laatste twee feestjes die ik bezocht was het louter Rutte, Brokkinggebak en paardeworst innemen geblazen. De Vriesestraat (‘Viezeslagersstraat’) is straks de leukste winkelstraat van Nederland, want er is momenteel een internetverkiezing gaande en Dordtenaren stemmen zich via die website helemaal suf om als overwinnaar uit de bus te komen. Dat gaat nog lukken ook, want toen ik zojuist op de website keek stonden we ruim bovenaan. Ik dacht niet dat ik het ooit nog zou meemaken, maar Dordtenaren beginnen een beetje voor hun stadje op te komen. Goed, we zijn een beetje stug, niet al te trendy en onze grammatica rammelt een beetje (‘Ik loopt, hij loop’) maar daar zitten we niet mee. En dat we nog altijd het verschil tussen kennen en kannen niet kunnen, da’s alleen maar show… we weten het heus wel, maar we doen het expres verkeerd.
Stem voor de Vriesestraat op www.nlstreets.nl en lach eens lekker om jezelf via Facebook (zoek op ‘Dordtenaren be like’).

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s