Reanimeren is zinloos… de patiënt is al overleden


Vogelbuurt artist impressionIn mijn tijd op het Gemeentelijk Lyceum Dordrecht (Wij spraken van het Gé-El-Dé) hadden we veel tussenuren en in combinatie met slim geplande spijbeluurtjes leverde dat ongekend veel vrijheid op. Tegenwoordig is dat allemaal heel anders geregeld – op sommige middelbare scholen mag je tijdens tussenuren niet eens meer van het terrein af – maar wij hadden indertijd nog geen last van dat soort restricties en dus zeeën van tijd om door de Vogelbuurt te slenteren. Dat was toen nog een leuke buurt, met veel leuke winkeltjes op het altijd bruisende plein. Aan de achterdeur van de bakker kochten we voor een dubbeltje puddingbroodjes van gisteren en in afwachting van het volgende lesuur  maakten we het, al sjekkies rokend, gezellig op een van de bankjes die het plein rijk was. De Vogelbuurt was toen nog een relatief welvarende arbeiderswijk met een heerlijke optimistische uitstraling. Zo’n beetje iedereen had werk en de huisjes waren voor die tijd (ik heb het nu over medio jaren zeventig) behoorlijk luxe. Maar toen het leven voortschreed bleef de Vogelwijk stilstaan en nu, zoveel jaar later, heeft de verpaupering in de wijk hard en opzichtig toegeslagen: de arbeiders van toen wonen in seniorenwoningen elders in de stad en de wijk wordt nu grotendeels bevolkt door mensen die nauwelijks affiniteit met hun woonomgeving hebben, simpelweg omdat ze daar, via welk sociaal traject dan ook, terecht zijn gekomen. Aan de crèmekleurige portiekflatjes en de bescheiden eengezinswoningen is al jaren nauwelijks nog enig onderhoud gepleegd, de keukentjes en badkamers voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd en veel flatjes hebben te kampen met betonrot en asbest in de kruipruimtes. Er heerst vooral ontevredenheid en er is weinig vertrouwen in woningcorporatie Woonbron die al jaren verbetering belooft, maar dit tot op heden nog niet heeft waargemaakt. Nee, de Vogelbuurt, is al lang niet meer die gezellige volksbuurt die het ooit was en de door Woonbron aangekondigde investering van 18 miljoen komt eigenlijk te laat om de patiënt nog te reanimeren, want die is namelijk al lang overleden. Wat er nu gaat ontstaan is hooguit een nieuwe wijk die dezelfde naam draagt.

Afbeelding: een artist impression van hoe de Vogelbuurt er in de toekomst uit zou kunnen zien. Hier betreft het een ontwerp van Rocha Tombal Architecten uit Amsterdam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s