Hoe een Dordts bedrijf de wereldhavens voorgoed verandert…


DocklockNa een half leven in de regionale journalistiek heeft zich bij mij een tweede natuur voor Dordt en de Drechtstreek ontwikkeld. Wáár ik ook ben, wát ik ook lees, altijd ben ik, bewust of onbewust, gespitst op mensen en zaken die iets met het lezersgebied van mijn krant te maken hebben. Het is in de loop der jaren zelfs een beetje een ‘tic’ geworden: zo schreef ik in een ver verleden over het plaatsje Noordeloos in de Amerikaanse staat Michigan, stond ik ooit uren lang in de Londense National Gallery een prachtig ‘gezicht op Dordrecht’ van de schilder Aelbert Cuyp te bewonderen en interviewde ik eind jaren tachtig een Dordtse jongedame die in het Italiaanse Sienna het levensgevaarlijk beroep van jockey uitoefende. Zo kan ik nog wel even doorgaan: nog altijd vraag ik me af waarom er op een boerderij in Texel met grote letters het woordje Dordrecht geschilderd staat en als ik weer eens een film van Paul Verhoeven zie moet ik onwillekeurig toch altijd even denken aan het feit dat de ouders van deze wereldberoemde regisseur toch maar mooi in Dordrecht geboren zijn. Gisteren viel mijn oog op de ‘dateline’ Dordrecht in een klein berichtje op de landelijke pagina’s van deze krant. Een Dordts bedrijf heeft namelijk een revolutionaire uitvinding gedaan die het werk in de haven voor eens en altijd zal veranderen. Nooit meer hoeven matrozen klauterend met zware kabels, hun leven nog in de waagschaal te stellen, want dankzij Mampaey uit Dordrecht is er nu ‘Docklock.’ In een begeleidend filmpje op Youtube (het deed me aan Star Wars denken) zag ik hoe twee computergestuurde magneetarmen zich vastgrijpen aan een kolossaal zeeschip en binnen enkele minuten ligt het vaartuig als het ware ‘geparkeerd’ aan de kade of aan een bevoorradingsschip. Het aanleggen van schepen gaat voortaan (het systeem wordt momenteel al aangelegd in de Rotterdamse haven) vele malen sneller en veiliger dan ooit tevoren en het wordt natuurlijk – je blijft Hollander nietwaar – ook een heel stuk goedkoper. Heerlijk vind ik dat…die Hollandse, nee, die Dordtse glorie? Kennelijk ben ik soms nét even meer chauvinist dan journalist.

Een filmpje over Docklock van het Dordtse bedrijf Mampaey is te zien op: http://www.youtube.com/watch?v=G6PwlsetQZA

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s