Wel een beetje blijven opletten wat u inademt mensen…


Treinongeval WetterenEn zo stond er vorige week donderdag op Kijfhoek weer eens een wagonnetje te lekken en kwam ‘gansch het raderwerk’ tussen Rotjeknor en Dordt, weer eens een dagje tot stilstand. Nu vind ik dat laatste niet zo’n ramp – hooguit vervelend voor forenzen – maar dat lekkende wagonnetje zit me wél dwars. Uit een afsluiter op dat ding druppelde namelijk het goedje acrylnitril en dat is, zo vermeldt het officiële persbericht, een licht ontvlambare en giftige vloeistof. Méér niet? Nee, meer niet, dus géén paniek: het lek werd tijdig ontdekt, de brandweer zette er een ‘watervalletje’ op en we konden allemaal weer rustig gaan slapen. Trouwens, die wagon was min of meer leeg, het ging hier hooguit om een restantje, dus waar maken we ons eigenlijk druk over? We ‘schaatsen’ een paar daagjes wat ‘verplichte figuren,’ hetgeen er op neer komt dat Milieudefensie Drechtsteden haar grote zorgen uitspreekt en dat een paar lokale politici eisen dat het college van burgemeester en wethouders in Zwijndrecht nu snel duidelijk verschaft. Maar eigenlijk weten we donders goed dat die er vanuit deze hoek nooit zal komen. Waarom niet? Omdat die burgemeester en die wethouders zelf eigenlijk ook van toeten nog blazen weten, aangezien de wegen (lees: sporen) van Kijfhoek nu eenmaal ondoorgrondelijk zijn. En dus gaan we met z’n allen weer over tot de orde van de dag. Morgen of overmorgen melden de media ongetwijfeld wel weer een nieuwe, ‘o zo onschuldige’ lekkage, maar zolang er niemand letterlijk naar adem begint te happen laten we ons weer lekker in slaap sukkelen. Maar wacht even… dat woordje acrylnitril, dat heb ik toch wel eens vaker gehoord? Dat was toch dat spul dat uit een wagon lekte na die treinramp bij dat Belgische plaatsje Wetteren in mei vorig jaar? Die trein kwam ook vanuit Kijfhoek toch? Een omwonende kwam te overlijden na het inademen van die stof en enkele tientallen mensen, die dit goedje mogelijk hadden ingeademd, moesten naar het ziekenhuis. Maar ach, dat waren Belgen joh… die sukkels letten natuurlijk niet op wat ze allemaal inademen.

Afbeelding: het treinongeluk in het Belgische Wetteren in mei 2013.
Zie ook het filmpje op: http://www.youtube.com/watch?v=J8e82goGWTA

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s