Dan ook maar gelijk een loopbrug over die ‘racebaan’


LoopbrugEigenlijk is het idee van VVD-fractievoorzitter Dirk Pols zo gek nog niet: maak de perrons op het Centraal Station louter toegankelijk met een OV-pas en hou de onderdoorgang, die al sinds jaar en dag de binnenstad met het Weizigtparkt verbindt, open voor alle Dordtenaren. Pols heeft ook zeker recht van spreken, want ooit werkte hij bij de Rotterdamse vervoerder RET en was hij betrokken bij de plaatsing van dergelijke toegangspoortjes op het metrostation Beurs in de Maasstad, waar dit systeem naar tevredenheid functioneert. Nee, roept de NS, die kennelijk toch echt de zinnen heeft gezet op een totale afsluiting, dat kan niet, want dat leidt op drukke momenten tot opstoppingen bij de trappen richting de perrons. Ik vind dat een kul-argument. Ze hebben bij de NS zeker nooit over de landsgrenzen heen gekeken, want er zijn zoveel trein-en metroperrons in de wereld waar je eerst met een geldig toegangsbewijs een tourniquet moet passeren. In sommige van die steden is het in de spits toch écht een stuk drukker dan in provinciestad Dordt.
Nu we het toch over goeie ideeën hebben: Arij van der Stelt, Dordtse stedenbouwkundige in ruste (nou ja, ruste… hij bemoeit zich lekker overal mee en hij kraamt zeker geen onzin uit) stelt voor om de loopbrug, die nu het stationsplein met enkele perrons verbindt, te verlengen naar de achterzijde van het station. Op die manier ontstaat er ook een doorloopje, al is die route  ondanks de aanwezigheid van een roltrap aan de voorzijde, wél iets moeilijker te verhapstukken voor mensen met buggy’s, rollators of scootmobiels. De huidige tunnel is voorzien van een liftje aan beide zijden, maar goed, ook in een ‘bovendoorgang’ mag best geïnvesteerd worden. Als dat zou gebeuren, waarom die loopbrug dan ook niet meteen maar verlengen richting de overkant van de Burgemeester de Raadtsingel? Zo ontstaat er een veilige oversteek over deze drukke en voor voetgangers soms levensgevaarlijke verkeersader, die vooral door gestreste Arriva-buschauffeurs (de tijdsdruk is daar kennelijk veel te hoog) bijna volcontinu als racebaan wordt gebruikt.

Afbeelding: Een loopbrug over een drukke verkeersader vanaf het station Halfweg-Zwanenburg in Amsterdam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s