Bestuurslaag provincie doet er al niet eens meer toe…


Kijfhoek2Ben ik Dordtenaar, Zuid-Hollander, Nederlander of Europeaan? Ik begrijp natuurlijk best dat ik dit formeel gesproken allemaal ben, maar mij gaat het om de vraag: ,,Wat voel ik me nou eigenlijk?’’ Da’s simpel… meestal Dordtenaar en als er in Sotsji iemand een medaille wint, toch ook een trotse Nederlander. Europeaan voel ik me zelden, hooguit als er weer eens een Amerikaanse talkshow-host of politicus iets doms roept over ons euthanasiebeleid of onze hoofdstad (‘It’s Sodom and Gomorra out there’). Eerlijk gezegd voel ik me nou nooit eens een Zuid-Hollander… nou ja, zo lang ik niet naast een zemelende Limburger in een stilstaande trein zit. Ook in bestuurlijke zin heb ik van de provincie (welke dan ook) geen hoge pet op. Ik vind het een overbodige, geldverslindende en tijdrovende bestuurslaag en statenleden, zo durf ik na vele jaren journalistiek wel te concluderen, zijn over het algemeen nogal zinloze vergadertijgertjes. Maar het was toch écht dit door mij zo verafschuwde bestuursvehikel dat in Kijfhoek daadwerkelijk ingreep toen dat zo broodnodig was. Nadat, drie jaar geleden, op dit rangeerterrein een wagon gevuld met ethanol in de fik kwam te staan en de brandweer de grootst mogelijke moeite had die wagon te bereiken om het zaakje te blussen, legde de provincie voor Kijfhoek verscherpte veiligheidseisen neer. En daar was ik het natuurlijk van harte mee eens, want de gevaren van deze knal- en gifhoek, gelegen in een van de drukstbevolkte gebieden van Europa, hangen immers al sinds jaar en dag als een zwaard van Damocles boven ons aller hoofden. Tóch werden die extra veiligheidsregels afgelopen donderdag door de Raad van State droogjes van tafel geveegd. Dit met het argument dat Europese regels al uitputtend voorzien in de veiligheid van het vervoer van gevaarlijke stoffen per spoor. Pfoeh… was ik bijna héél even pro-provincie, blijkt ‘ie nóg onbeduidender te zijn dan ik al dacht. Kennelijk ben ik boven alles Europeaan. Maar, héél gek… dát wil ik nu juist even helemaal niet zijn, want vanuit Brussel heb ik namelijk zojuist vernomen dat ik, ter meerdere eer en glorie van de heilige euro, gewoon dood mag vallen.

Afbeelding: Kijfhoek, 6 februari 2014: uit een afsluiter van een wagon lekte de gevaarlijke stof Acrylnith. Brandweerlieden houden het zakje nat en repareren de lekkage.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s