Die Mexicaanse aapjes zijn nog steeds betoverend…


BimboboxHéél even weer werd mijn ongrijpbare jeugd tastbaar gisteren. Ja, letterlijk zelfs, want daar stond ie dan en ik mocht hem zelfs aanraken, die Bimbo-box, die na jaren van afwezigheid weer te zien en te horen is in de toiletruimte op de tweede verdieping van V&D. Eerlijk gezegd wist ik niet eens dat ie zo genoemd werd. Wij spraken van de Mexicaanse aapjes of van de monkey-jukebox en de muziek uit die glazen vitrinekast voerde mij, als jochie in de jaren zeventig, naar exotische bestemmingen. Ja, nu ik volwassen ben weet ik dat het Herp Albert’s Tijuana Brass (‘Tijuna Taxi?’) was die mij destijds betoverde en dat was gistermorgen dus wel even een dompertje op de feestvreugde want er kwam hele andere muziek uit het apparaat. Op het zoetsappige ‘Red Roses for a Blue Lady’ van Dean Martin is het niet echt swingen geblazen voor die harige aapjes met hun fel gekleurde sombrero’s, trompetjes en sambaballen, maar onze eigen huishistoricus Jaap Bouman, tóch de aanstichter van dit alles, verzekerde mij dat hij op zoek gaat naar de juiste muziek. Bouman schreef een jaar of wat geleden in zijn rubriek Dordt Eigen-Aardig over die ‘verloren’ aapjes (,,Nooit eerder zo veel reacties op een verhaal gehad’’) en toen Dordtenaar Douwe Flier er een Facebook-pagina over maakte, die binnen luttele dagen vele duizenden ‘likes’ had, wist Jaap wat hem te doen stond. Hij legde contact met V&D (het apparaat bleek na een verbouwing in het Haagse filiaal terecht te zijn gekomen) en de directie, niet gespeend van historisch besef, ging ‘om.’ Op de onthulling waren tientallen mensen afgekomen… nee, niet alleen sentimentele ouwe zakken als ik, maar ook jonge moeders met kinderen. De Bimbo Box zou in deze ‘digitale dagen’ geen aantrekkingskracht meer op de jeugd uitoefenen, maar gisteren constateerde ik toch met eigen ogen dat de aapjes ook de kinderen van vandaag nog steeds kunnen betoveren. De toiletjuffrouw waakt nu als een moederklok over haar teruggekeerde ‘kindjes.’ ,,Bij mij kun je een muntje kopen en ik zorg dat de opbrengst naar het Sophia Kinderziekenhuis gaat.’’
Wat een heerlijke stad is dit toch eigenlijk.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s