Verkiezingsborden: achterhaald of juist motiverend?


verkiezingNet als bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen heeft Zwijndrecht besloten om, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart, geen borden te plaatsen. De gemeente wil zo 9.000 euro uitsparen en dus moeten de partijen de komende weken zelf uitzoeken waar ze hun affiches gaan plakken of ophangen.
Kán en mag dat zomaar? Jazeker wel, want het is niet wettelijk verplicht, al meldt de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) dat een stad of dorp dan wél moet voorzien in standaard plakplaatsen en plakzuilen. Die zijn er niet of nauwelijks in Zwijndrecht, maar partijen mogen daar nu zogeheten sandwichborden om lantaarnpalen plaatsen. De Christenunie/SGP is daar alvast mee begonnen en het is te hopen dat er straks voor de andere partijen nog ruimte overblijft. In Weert, dat bij de landelijke verkiezingen in 2011 ook besloten had om de verkiezingsborden weg te bezuinigen, ontstond er destijds toch wel wat onderlinge wrevel tussen de partijen en die mondde daar nog nét niet uit in een lantaarnpalenoorlog. Nét als in Zwijndrecht ging ook daar de gemeenteraad met het bezuinigingsvoorstel akkoord, maar dan wel morrend en zeker niet anoniem. Tegenstanders D66 en SP noemden het besluit zelfs een aantasting van de democratie, want ‘vooral ouderen die niet op Facebook en Twitter zitten baseren zich nog grotendeels op folders en verkiezingsposters.’ In Veendam besloot de plaatselijke D66 nu juist om bij de komende verkiezingen géén posters te plaatsen op de door de gemeente geplaatste borden. ‘Het feit dat niet alleen wij, maar ook alle andere politieke partijen langs al die 18 borden moeten rijden om te gaan plakken vinden wij onnodig, milieubelastend en niet meer van deze tijd,’aldus de plaatselijke D66-lijsttrekker. Niet alleen in Nederland, maar ook in België wordt meer en meer gediscussieerd over het al dan niet gemeentelijk faciliteren van verkiezingsborden. Zo wilde Antwerpen enkele jaren geleden van die houten gevaartes af, maar die beslissing werd teruggedraaid omdat de meeste politieke partijen lieten weten juist veel waarde aan die borden te hechten. Dit onder het motto ‘de mensen moeten zien en voelen dat er verkiezingen gaande zijn… dat motiveert.’ In dát argument kan ik me eigenlijk wel vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s