De PvdA weet donders goed hoe het zit met die borden


Verk, Cor van,,Gaat u rustig op de sofa liggen, doe uw ogen dicht en vertel me uw probleem.’’ ,,Het is die man, dokter, ik zie hem voortdurend. Het maakt niet uit waar ik loop of fiets, maar ik krijg hem gewoon niet meer van mijn netvlies. Ik heb vannacht zelfs van hem gedroomd. Nou ja, het was eigenlijk meer een nachtmerrie. Hij bleef me maar aanstaren.’’
,,Maakt u zich geen zorgen meneer, u lijdt aan het zogeheten Cor van Verk-syndroom. Daar schijnen momenteel meer Dordtenaren last van te hebben. Geloof me, het gaat vanzelf weer over.’’
Toen ik naar buiten liep voelde ik me al een stuk beter, maar tóch bleef ik nog met één vraag zitten. De PvdA heeft de stad, het afgelopen weekeinde, volgehangen met verkiezingsborden en beweert dat dit ook daadwerkelijk kón en mocht. Dit op basis van informatie uit 1998 die te lezen is op de website van de gemeente. Dordt was dus even ‘Cor City’, maar burgemeester Brok was ‘not amused’ en heeft de PvdA gesommeerd om die zogeheten sandwichborden weer weg te halen. De PvdA beloofde dit te gaan doen, maar dan wel schoorvoetend en morrend. ‘Helaas moeten wij door een communicatiefoutje van de gemeente alle borden voor maandagochtend verwijderen. Dit staat al twaalf jaar onterecht op de website.’en ‘Ondanks dat de gemeente de inwoners en ook ons dus verkeerd heeft geïnformeerd, hebben wij besloten de borden weg te halen,’ roeptoetert de PvdA nu hoogst verontwaardigd op Twitter. Maar hoezo verkeerd geïnformeerd? Bij de PvdA weten ze toch donders goed hoe het werkelijk zit? De gemeente heeft hier namelijk al in 1998 beleidsregels voor opgesteld en die laten aan duidelijkheid niets te wensen over. Wat de PvdA gedaan heeft is simpelweg niet toegestaan en dat dit onduidelijk op de gemeentelijke website staat aangegeven mag de partij nooit en te nimmer als excuus gebruiken, aangezien die beleidsregels bij de partij bekend horen te zijn. Ik heb dat document er nog even op nageslagen en onderaan zie ik toch écht de handtekening staan van de man die destijds wethouder en loco-burgemeester was. Zijn naam: Hans Spigt. Was die niet van de PvdA?

2 reacties

 1. Daar lag ie dan aan de kant van de weg, geknakt in de goot. Geschept door een auto, besmuikt met graffiti. Door zijn eigen inwoners van Dordrecht. Wie? Ja, onze Cor van Verk. Tragisch. Zeker als je naar zijn boodschap kijkt die hij met zich meedroeg: Dordrecht sterker en socialer.
  Ik stopte zaterdagavond laat op de hoek van de Standhasenstraat en raapte Cor op. Ik kon ‘m niet laten liggen. In mijn auto met hem op weg naar huis dacht ik: waarom doe ik dat? En zouden anderen, in het bijzonder collega’s in de politiek, dit ook gedaan hebben?
  Mijn gedachten gingen langs de fracties in de raadzaal. WEK? Ja, die hadden hem misschien opgeraapt als hij in de Biesbosch had gelegen. De VVD, die misschien ook als bewijs om te verdedigen dat vandalen die zoiets doen, moeten betalen. Het CDA (en voor het gemak Chr. Unie/SGP): zij hadden zich wellicht over hem ontfermd als een barmhartige Samaritaan. En Groen Links, die fractie die altijd opkomt voor de zwakkere in de samenleving, zij die zich moeilijk kunnen verdedigen? D66 wil meer werkgelegenheid mogelijk maken, maar ja het oprapen van een poster……….? En de VSP? Waren zij alleen in aktie gekomen als Cor niet die jeugdige 55+ uitstraling had gehad? En, je voelt ‘m al: Beter voor Dordt? Nou, waarschijnlijk had hij er nog gelegen. Maar, stel dat het Piet Sleeking geweest zou zijn?
  Voor mij is het wel duidelijk. Ik deed dat gewoon vanuit mezelf wat ik moest doen, ingefluisterd door mijn 3-H’s: hoofden, handen en hart. Ik dacht als eerlijke vinder: die poster is niet van mij, ik breng ‘m terug; ik deed wat, ik liet ‘m niet liggen door er overheen te stappen; ik hielp een politieke tegenstander waar je ook heel collegiaal en ontspannen mee kan omgaan en een grapje mee kan maken onder het genot van een wijntje. Eigenlijk is het datgene wat we met zijn allen straks nodig hebben in de politiek om in de komende vier jaar tot een succes te maken met de participatiemaatschappij in het vooruitzicht. Je hebt je hoofd nodig om rechtlijnig volgens normen (en waarden) weldoordacht te handelen, je hebt je handen nodig om actief en accuraat aan te pakken en je hebt vooral je hart nodig om mensen wie dan ook te helpen, zodat ze het redden in de maatschappij. De drie H’s en vooral de balans tussen alle drie de H’s, daar gaat het m.i. om. Het zou mooi zijn als alle politieke partijen dit zouden kunnen uitleggen aan inwoners van Dordrecht in deze tijd, of konden bewijzen dat ze het al hadden toegepast: de 3 H’s staan op weg naar 19 maart en daarna.
  Maar, goed. Nog even over Cor. Cor is bij mij in goede handen. Hij kan rustig op adem komen en herstellen van zijn hachelijk avontuur als billboardprominent. Morgen wordt de (spin)doktor gebeld voor politiekeisende hulp met het verzoek om Cor te komen ophalen desnoods in de rode PvdA-ambulance op drie wielen. Er is daarna m.i. nog wel wat revalidatie nodig voor Cor. Dordrecht sterker en socialer is namelijk niet zo goed overgekomen in de buurt waar ik hem vond, in de toestand waarin ik hem aantrof. Een goede diagnose en een meer adequate kuur helpen daarbij zeker. Ik zou als doktor zeggen: Cor, trek je PvdA-jas aan, ga de stad in, ga die buurt in, begeef je onder de mensen, ga in gesprek, doe waar je goed in bent en ik zorg ervoor dat je nooit meer op dit soort posters zal voorkomen.

 2. Vanmiddag, uit Zwijndrecht terugkomend naar Dordt, vlak vóór de brug, zat er nog zo’n billboard aan een lantaarnpaal.
  Ik wist niet dat Cor ook in Zwijndrecht meedeed…
  Of heeft hij affiniteit met de plaatsnaam? ☺☺☺

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s