Bedankt voor de vele ‘Dordt-slogans’ die u mij toestuurde


GroetenuitDordrecht3Onder het stadswapen van Dordrecht zou in quasi-Latijn de tekst ‘Quistnie datso mooiwas’ moeten staan. Dat schreef Kasper Stolk nadat ik, drie weken geleden in een van mijn columns een oproep deed om eens mee te denken over die ene, allesomvattende en ‘pakkende’ kreet of slagzin die deze stad voor eens en voor altijd op de kaart zou kunnen zetten. Een onmogelijke opdracht natuurlijk, want het mooie van deze stad is nou juist haar enorme veelzijdigheid en dus moet je concluderen dat ‘Dordt in één zinnetje’ het totaalplaatje eigenlijk nooit helemáál recht doet. Hoe dan ook, u reageerde massaal en enthousiast (dank daarvoor) want ik ontving bijna honderd reacties. Die kan ik hier natuurlijk niet allemaal behandelen en dus kies ik voor die ‘oplossingen’ die, wat mij betreft, het meest tot de verbeelding spreken. Annelies Jacobsen kwam met de ondertitel ‘Stadeiland’ en gaf daarbij de volgende motivatie. ‘Dit rijmt op schateiland… want dát is Dordt: een vergeten, ondergewaardeerd, veronachtzaamd eiland met een schat aan historie, monumenten, natuur, riviergezichten en een drierivierenpunt dat al eeuwen lang schilders inspireert.’ Mooi vond ik ook ‘Dordt raakt je’ (bedacht door iemand van het Dordrechts Museum) en ‘Parel bij de Biesbosch’ van Mieke de Haan. Echte vondsten vond ik ook ‘Beleef het Scheef’ van Kees van den Tol, en ‘Ongekend Prachtig’ van Ger Heimans.
De slogan ‘Om Dordrecht kun je niet heen’ van Frits Baarda vind ik persoonlijk een hele sterke en ook ‘Dordrecht… een monumentje voor jezelf’ (Paul Wijnhoven) kan mij zeer bekoren. Spijtig genoeg kan ik niet alle inzendingen hier vermelden, maar omdat er nog altijd ideeën binnen komen kom ik er vast nog wel een keertje op terug. Toch wil ik er nu alvast eentje naar voren schuiven die ik persoonlijk de beste vind. Hij komt van Jasmijn de Koning (zij is trouwens reclameprofessional) en zij bedacht een slogan die ik ijzersterk vind, niet alleen omdat hij zo lekker ‘bekt’ en makkelijk te onthouden is, maar vooral ook omdat hierin verleden en toekomst(aspiraties) in één kreet bij elkaar komen. Daar komt ie dan… ‘Dordrecht, Hip & Historisch.’

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s