Dordrecht Pride mág niet worden ‘wegbezuinigd’


Dordrechtpride2Lag het aan de progressieve middelbare school waar ik op zat of was het simpelweg de tijdgeest? Hoe dan ook, in mijn jeugd, die zich grotendeels in de jaren zeventig afspeelde, was iemands geaardheid nauwelijks een ‘issue.’ De een hield van jongens, de ander van meisjes, weer een ander van allebei en bij een enkeling was het allemaal nog wat onduidelijk. En ik weet het, we waren jong en per definitie progressief, hetgeen op het Gemeentelijk Lyceum in die jaren zo’n beetje ‘de norm’ was. Niet dat we daar nou altijd zo bewust mee bezig waren, maar het was simpelweg een andere tijd, waarin het credo ‘moet kunnen’ op nagenoeg elk onderwerp van toepassing was.
En ach, wat wisten wij verder nou helemaal van die jongen uit dat dorp in de Alblasserwaard, behalve dan dat hij homo was. Niemand maakte daar een probleem van, althans niet op het schoolbordes waar we, al sjekkies rokend, zo vaak rondhingen. Maar dat die jongen uit dat kerkdorp thuis alle moeite moest doen om zijn geaardheid te verbergen voor familie en geloofsgenoten… nee, dat wisten wij niet en dat diezelfde jongen zich jaren later van het leven zou beroven omdat hij de strijd in zijn hoofd en de eeuwige façade moe was, konden we al helemaal niet bevroeden. Waarom ik hierover begin? Vanwege Sotsji, vanwege Uganda, vanwege homo-onvriendelijke stadswijken, na het zien ook van die indrukwekkende documentaire van Stephen Fry en vooral vanwege die wereldkaart in mijn krant met daarop al die plekken waar je als homo je leven niet zeker bent. Op die grote boze buitenwereld heb ik nauwelijks invloed, maar ik troost mijzelf met de gedachte dat ik in ieder geval in een stad woon die door het Rijk betiteld is als koploper op het gebied van homo-emancipatie. Vorig jaar trok het gayfestival Dordrecht Pride zo’n 12.000 bezoekers, maar dit jaar dreigt het niet door te gaan wegens het intrekken van tweederde van de subsidie. Ga lekker ‘crowdfunden’ zegt de gemeente, want dat is het modewoord tegenwoordig. Daar ben ik het soms mee eens, maar niet in dit geval en zeker niet in déze tijd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s