Over een druilerige dag en een chagrijnige buschauffeur


dogdrivingbusHet moet eind jaren zeventig geweest zijn dat mijn vader bij hoge uitzondering met de bus naar zijn werk ging. Als chef van de ambulancedienst had hij meestal een dienstwagen tot zijn beschikking maar, om welke reden dan ook, zou hij deze morgen met de eigen auto vanuit Sterrenburg richting het Oranjepark afreizen. Helaas wilde zijn ouwe Datsun op die koude winterochtend niet starten en aan de ontbijttafel werden de alternatieven doorgenomen. Daar waren we snel uit: lopen was te ver, aan fietsen deed hij niet en dus werd het lijn 7. Vanuit mijn slaapkamerraam op de bovenverdieping van ons huis zag ik hem vijf minuten later wat onwennig bij de halte staan. Even daarvoor had hij thuis nog geïnformeerd hoe dat precies werkte, zo’n bus. ,,Hoeveel kost dat eigenlijk? Kun je ook gewoon een kaartje bij de chauffeur kopen en hoe weet die man nou waar ik uit moet stappen?’’ Mijn moeder en ik hebben die ochtend veel gelachen… pa minder, want hij stond daar in zijn colbertje, met mijn strippenkaart in zijn hand flink te koukleumen omdat hij nu eenmaal nooit een jas droeg. Ik moest aan mijn vader denken toen ik vorige week zelf per bus naar de Staart moest, waar mijn auto, na een prijzige reparatie, klaar stond om te worden opgehaald. Ook ik had al minstens een decennium lang niet meer in een stadsbus gezeten. Het was koud die ochtend, het regende en tot overmaat van ramp was de buschauffeur chagrijnig. ,,Ik heb geen ov-kaart, kan ik hier ook cash betalen?’’ Diepe zucht, mager knikje. Dán… nog meer gezucht omdat ik hem alleen maar een tientje kan voorleggen. ,,Stopt u ook bij de Grevelingenweg?’’ Die vraag had ik beter niet kunnen stellen. ,,Als u op tijd op het knopje drukt zal dat vast wel lukken,’’ zo luidde het cynische antwoord.
,,Hé chagrijnig stuk vreten, als je nou geen zin hebt om te werken, blijf dan voortaan lekker thuis. Er zijn er zat die een moord doen voor jouw baantje.’’
Ik dácht het alleen maar. Mijn vader zaliger zou het gewoon gezegd hebben.

Advertenties

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s