RTV Papendrecht juist nu niet laten vallen


RTV PapendrechtVoor kleine gemeentes is het in meerdere opzichten moeilijk een lokale omroep in stand te houden. Allereerst het geld, of beter gezegd, het gebrek daaraan, want hoe kleiner een gemeente hoe lager de exploitatiesubsidie, ofwel hoe minder centen er zijn om programma’s te maken. Hoe kleiner ook hoe magerder het nieuwsaanbod, hetgeen betekent dat de nieuwsdrempel soms wel érg laag wordt… tè laag soms misschien om zinnige programma’s te maken. Alleen daarom al vind ik het bewonderenswaardig dat de lokale omroep in Papendrecht, met een mager budget hele behoorlijke programma’s weet te produceren. Toegegeven, daar zitten ook wel wat minder geslaagde producties tussen, maar het totaalplaatje (35 uur radio, 30 minuten tv per week, gemaakt door maar liefst 80 vrijwilligers) is van een zeer aanvaardbaar niveau. Toch lijkt RTV Papendrecht nu ten onder te gaan, want de gemeente heeft de exploitatiesubsidie stop gezet omdat de omroep haar vaste lasten niet kan betalen. Het omroepbestuur heeft die centjes namelijk gebruikt om de apparatuur, die gekocht werd bij de start in 2011, te kunnen afbetalen. Da’s een beetje dom misschien, maar ook wel begrijpelijk, want de gemeente heeft haar lokale omroep nooit voorzien van een startsubsidie. Wethouder Joke Reuwer en het omroepbestuur steggelen nu over de vraag of die subsidie indertijd, vóór 2011 dus, überhaupt is aangevraagd. Inmiddels is dit overigens wél gebeurd, maar is dat eigenlijk relevant? Volgens mij niet: de lokale omroep heeft zich in twee-en-een-half jaar tijd in Papendrecht, als bindmiddel van de lokale samenleving, méér dan bewezen en heeft ook aangetoond met een jaarlijkse rijksbijdrage van 17.500 euro (de gemeente fungeert hier louter als doorgeefluik) prima uit de voeten te kunnen. Nú eenmalig 42.000 euro ophoesten voor die destijds aangeschafte apparatuur is natuurlijk geen sinecure voor een gemeente als Papendrecht, maar de inwoners, die kennelijk graag naar hun plaatselijke omroep luisteren, krijgen daar veel voor terug. De gemeente moet dus gewoon over de brug komen en de lokale omroep moet nu hard aan de inkomstenkant gaan werken om later niet nogmaals aan de gemeentepoort te hoeven kloppen voor vervanging of reparatie van hardware die over enkele jaren kapot of verouderd is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s