‘Wel een beetje op jezelf letten hoor’… en weg was ’ie


Ramses-Shaffy-75x115cm-SoldHeeft iemand u wel eens op de man af gevraagd met hoeveel geld u het maandelijks moet rooien? Mij is die vraag eigenlijk nog nooit gesteld en mócht iemand mij hem ooit voorleggen, dan weet ik eerlijk gezegd niet eens of ik er wel antwoord op zou geven. Zou dat nou typisch Nederlands zijn, een beetje geheimzinnig doen over je inkomen? En zo ja, waarom dan? Is het een vorm van schaamte over de hoogte van het bedrag of is het vooral angst dat de vraagsteller in een lachstuip schiet als jij openbaart wat je op maandbasis ‘binnensleept’? Hoe dan ook, in dit land vraag je nog makkelijker naar iemands penislengte dan naar iemands inkomen. Eigenlijk had ik hier nooit eerder zo over nagedacht, tot ik gisteren op straat een schoolmakker uit vervolgen jaren tegenkwam. Toen ik vroeg hoe het met hem ging antwoordde hij zonder blikken of blozen: ,,Ik ben al jaren werkloos, ik weet ook zeker dat ik, gezien mijn leeftijd nooit meer aan de bak kom, ik leef van zeshonderd euro in de maand en ik ben dolgelukkig.’’ Hoho… dat was wel héél openhartig voor een vluchtige ontmoeting. Misplaatste ‘stoertrots’ misschien van een onmachtig verliezer? Zeker niet, zo concludeerde ik al snel, want wat volgde was een goudeerlijke uiteenzetting van een bijgesteld leven als gevolg van noodlottige jaren, waarin ontslag, echtscheiding, alimentatie en een niet meer af te betalen hypotheek de kernwoorden vormden. Dat was de trieste proloog… wat volgde klonk vrolijker: ,,Ik haal mijn kleren bij de kledingbank, mijn eten bij de voedselbank, roken kan ik niet meer betalen en autorijden al helemaal niet meer, dus ik doe alles met de fiets. Weet je? Sinds ik arm ben voel ik me fitter dan ooit en van stress heb ik nooit meer last gehad. Hoe is het eigenlijk met jou? ‘Uhh… ik mag niet klagen,’’ zei ik, maar kennelijk had ik iets te lang met antwoorden geaarzeld. ,,Mag best hoor kerel. Ik zie trouwens dat je bent aangekomen. Rook je ook nog zoveel? Wel een beetje op jezelf letten hoor.’’ En weg was ‘ie.
Shit…  dacht ik nog… gedist door Ramses.

Deze fantastische afbeelding is van Simon van der Weerd. Zie meer van zijn werk op: http://www.simonvanderweerd.nl/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s