Feiten versus gevoelens: hoe (on)veilig waant u zich?


SafeMijn krant ‘opende’ gisteren met het nieuws dat inwoners van deze stad zich nog altijd onveilig voelen, terwijl de cijfers juist uitwijzen dat Dordrecht de laatste jaren daadwerkelijk veiliger is geworden. Simpel gezegd: de harde feiten zeggen het één (de criminaliteit is hier met 12 procent gedaald) en het gevoel zegt het ander, want Dordtenaren schatten de kans dat zij slachtoffer worden van inbraak, mishandeling, straatroof of diefstal kennelijk onevenredig hoog in. Hoe kan dat nou? Wonen hier dan vooral wereldvreemde angsthazen die in elke Antilliaan met een honkbalpet een potentiële drugsdealer zien? Of ligt het aan het nieuws, ofwel staat er misschien te veel criminaliteit in de krant? Ik zou zeggen ‘don’t shoot the messenger’ want ik durf te stellen dat dit geenszins het geval is. Ja, mijn krant maakt melding van (óók) criminele gebeurtenissen in stad en streek en doet nauwgezet verslag van de alhier gevoerde rechtszaken, maar als ik de berichten in de kranten van de afgelopen twee weken turf, dan zie ik toch écht meer positieve dan negatieve verhalen in het lokale katern staan. Zijn wij Dordtenaren dan misschien een beetje zwartgallig? Laten we eerlijk zijn, we mogen graag een potje mopperen, dat is zo’n beetje volkssport nummer één op dit eiland, maar volgens mij staat dat er toch écht los van. Trouwens, wie ben ik om oprechte angstgevoelens te bagatelliseren? Er is in Dordrecht de laatste jaren veel bestuurlijke aandacht voor veiligheid: zo mag in sommige stadsdelen preventief gefouilleerd worden en ook is hier een speciale ‘taskforce’ overlast actief. Zou dat het dan zijn… dat er hier zó hard aan onze veiligheid gewerkt wordt dat we ons juist dáárom onveiliger zijn gaan voelen? Ik heb het antwoord niet. In België is onlangs uitvoerig onderzoek naar dit fenomeen gedaan (feiten versus gevoelens inzake veiligheid) en daaruit kwam naar voren dat het veiligheidsgevoel in steden toeneemt naarmate buurtbewoners elkaar beter leren kennen. Ik ga straks dus maar eens een kopje suiker lenen bij de buurvrouw.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s