Ik voorzie een Dordtse coalitie van BVD, CDA, VVD en D66


samenwerking.jpgHet is mijn persoonlijke mening maar hoor en ik realiseer me dat ik ernstig op de zaken vooruit loop, maar het zou zomaar kunnen dat D66 straks van cruciale betekenis is bij een, na de gemeenteraadsverkiezingen, te vormen coalitie. Ik ga u uitleggen waarom: ik voorzie een prima verkiezingsuitslag voor BVD, maar die 15 zetels die de partij vier jaar geleden binnensleepte zijn volgens mij moeilijk vast te houden. Allereerst werden er destijds al twee weg-geWEKt en ondank het feit dat Beter voor Dordt het de afgelopen vier jaar, als grootste speler in de BVD/CDA/VVD-coalitie behoorlijk gedaan heeft, wordt ‘regeringsverantwoordelijkheid’ nu eenmaal vaker bestraft dan beloond. De huidige coalitie heeft met 21 van de in totaal 39 zetels in de gemeenteraad een werkbare meerderheid. Het is de vraag of diezelfde coalitiepartners (ze willen namelijk samen door) straks ná de verkiezingen ook zo stevig in de raad vertegenwoordigd zijn. Als mijn persoonlijke prognose klopt zou D66 wel eens een welkome versterking kunnen zijn. Even rekenen… ik zeg: BVD haalt er 12 (verliest er dus 3), VVD komt op 4 (verlies van één als gevolg van het Rutte-effect) en het CDA (landelijk een oppositiepartij in relatief rustig vaarwater) wint er een en komt op 4. Het optelsommetje bedraagt dan 20 en dat is ‘op 39 raadszetels’ een te benauwde meerderheid. De geschiedenis wijst uit dat D66, mits oppositiepartij in een periode tussen twee landelijke verkiezingen, altijd goed scoort en dus lijkt een winst van 2 naar 4 zetels realistisch. Een coalitie met twee, in plaats van nu drie BVD-wethouders, één VVD-, één CDA- en één D66-wethouder heeft met 24 zetels in de raad dan een stevige bestendigheidsmarge. Maar waarom dan D66? Simpel, als je de speerpunten van de vier partijen op een rijtje zet kom je nagenoeg geen blokkade tegen. Nou ja, met uitzondering van die langgekoesterde vrije ‘koopzondagkeuze’ dan, maar daar laat het CDA het volgens mij nooit op struikelen. En hoe zit het dan met die moeizame relatie tussen BVD-lijsttrekker Sleeking en D66-aanvoerder De Smoker? Mijn bronnen beweren dat die kou inmiddels uit de lucht is.

Eén reactie

  1. […] van Dordt terechtkomen : Ik voorzie een Dordtse coalitie van BVD, CDA, VVD en D66 maart 11, 2014 :https://keesthies.com/2014/03/11/ik-voorzie-een-dordtse-coalitie-van-bvd-cda-vvd-en-d66/”BVD : Beter voor Dordt “.De Telegraaf heeft nog wel het volgende artikel online staan :za 08 mrt […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s