Hoffelijkheid… dát hoort óók bij het politieke spel


hoffelijkheidkentgeentijdEen goed politiek debat is een debat waarbij mensen naar elkaar luisteren. Met wat goede wil en een dosis gezond verstand kan dat soms tot mooie nieuwe inzichten leiden. Nou ja… het is al prachtig als mensen het eens kunnen worden over het feit dat ze het met elkaar oneens zijn. Door de wederzijdse wijnglazen met wat water aan te lengen kun je dan tóch tot aanvaardbare en vooral werkbare compromissen komen. ‘Polderen’ noemen we dat en er was een tijd dat we met dat begrip wereldwijd positief over de tong gingen. Maar polderen heeft ook een keerzijde: kies je immers voor A dan zijn de B-aanhangers ontevreden of  vice versa en kies je voor polderoplossing C (u weet wel met dat water en die wijn) dan is niemand, zo beweren althans de anti-polderaars, helemáál tevreden. Hoe dan ook, soms moet het toch echt A óf B zijn en niet een beetje van allebei en dus halen politici ook wel eens bakzeil. Dat het wegslikken van een teleurstelling dan wel eens gepaard gaat met slaande deuren of malle uitlatingen in de media is dan ook begrijpelijk. In mijn column van gisteren toonde ik daarom begrip voor de emoties van het BVD-raadslid Martijn Groeneweg die het niet kan verkroppen dat het CDA een andere zienswijze heeft op de aanpak van een gevaarlijke rotonde in Stadspolders. Dat wil ik graag nog even nuanceren, want waar ik natuurlijk niet achter sta is  het verwijt van Groeneweg dat het CDA (ik parafraseer) ‘kinderen liever laat doodrijden op de Groenezoom.’ Dát is niet alleen onzin, maar vooral ook ver onder de gordel en onacceptabel. Omgaan met teleurstellingen hoort bij de, gelukkig meestal verbale strijd in de politieke arena. Aan het eind van de rit, na een debat, een raadsvergadering, een commissievergadering of na een verkiezing, zijn er nu eenmaal altijd winnaars en verliezers. Het siert zowel die winnaar als die verliezer als hij of zij daar, gelijk een rugby-speler, hoffelijk mee om gaat. Dat is beter voor het imago van de politiek en, geloof me, dat doet ook wonderen voor het opkomstpercentage.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s