Over een gevaarlijke Groenezoom en een boze Groeneweg…


Groeneweg, MartijnEen politicus is óók maar een mens. Tja, ik weet het, dat is een cliché van hier tot Tokio, maar wél een waarheid als een koe. Het begrip politicus roept vele associaties op en die zijn niet altijd positief: plucheplakker, geldwolf, rechtprater, opportunist… ach, ik heb ze allemaal wel eens gehoord en misschien heb ik zelfs wel eens zo’n term gebezigd in één van de ruim duizend columns die ik inmiddels voor deze krant geschreven heb. Maar in al die jaren journalistiek (ik zit nu precies dertig jaar in dit vak) houdt het positieve, wat mij betreft, toch nog altijd de overhand. Politici, zeker lokale politici, zijn niet zelden idealisten, uitermate gedreven figuren met een hart voor hun omgeving, harde werkers (geloof me… ze maken héél veel uren) en vooral… gewoon mens. Neem nou het Dordtse BVD-raadslid Martijn Groeneweg. Je zou hem een opgewonden standje kunnen noemen maar hij is wél eerlijk en zijn boosheid is nooit gespeeld. Groeneweg had deze week, tijdens een commissievergadering, zwaar de smoor in omdat het CDA een andere zienswijze heeft op de aanpak van de gevaarlijke rotonde aan de Groenezoom. Samen met wat fractiegenoten liep hij dinsdagavond boos weg uit de vergadering en slingerde vervolgens vanaf de publieke tribune het twitterbericht de wereld in dat het CDA wat hem betreft uit de coalitie mag stappen. ‘Onbetrouwbare club. Laten kinderen liever doodrijden op de Groenezoom.’ Dat was tegen het zere been van coalitiegenoot CDA, dat het volste recht heeft om voor een andere variant te kiezen. De verontwaardiging bij de christendemocraten is groot en terecht want de tweet van Groeneweg was buitengewoon ongepast. En tóch zou ik het jammer vinden als de gevoelsmens Groeneweg, die op een moeilijk verkiesbare plek op de BVD-lijst staat, voor de plaatselijke politiek verloren gaat. Hij is namelijk intelligent, creatief, bevlogen en vooral zichzelf. Los van welk politieke kleurtje dan ook – met de een ben je het nu eenmaal vaker eens dan met de ander – heb ik nu eenmaal een zwak voor politici die soms even vergeten dat je in deze branche ook diplomaat moet zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s