Wie wordt de vierde speler aan de BVD-klaverjastafel?


crystallballMisschien herinnert u zich nog hoe dik de meeste gerenommeerde onderzoeksbureaus er bij de landelijke verkiezingen van twee jaar geleden naast zaten. Het ingewikkelde excuus van Maurice de Hond, die destijds nog nét niet met pek en veren de Hofstad werd uitgejaagd, staat me nog helder voor de geest. Het had iets met ‘strategisch gedrag van de kiezer’ te maken, maar volgens mij snapten alleen Maurice en zijn hond die verklaring.
Na het lokale tv-lijsttrekkersdebat van woensdagavond (een gezamenlijke productie van RTV Dordrecht, RTV Rijnmond en daVinciMedia) werd ‘als toetje’ een eigen peiling gepresenteerd met een, in mijn ogen, verrassende uitslag. Zo’n 600 mensen waren ondervraagd en dat schijnt, qua percentage van het aantal stemgerechtigden alhier, behoorlijk ‘representatief’ te zijn. Uit de peiling kun je concluderen dat de huidige coalitie geen meerderheid in de raad meer haalt. BVD, die vier jaar geleden 15 zetels binnensleepte (het verloor er later nog twee aan de WEK-weglopers) blijft met 10 zetels weliswaar de grootste partij in Dordt, maar omdat óók coalitiepartner VVD verliest (van 5 naar 3) en het CDA op 3 blijft staan zou de coalitie dus op hooguit 16 zetels uitkomen en dat zijn er 4 te weinig voor een meerderheid. De jacht op een vierde ‘speler’ aan de klaverjastafel is dus geopend. Vorige week suggereerde ik dat dit wel eens D66 zou kunnen zijn maar die vlieger gaat, volgens deze peiling althans, niet meer op want D66 ‘klimt’ er maar ééntje (van 2 naar 3) en dan kom je dus niet op die beoogde meerderheid. Wél lukt dat als ‘bruidje’ D66 zou worden ingeruild voor de ChristenUnie/SGP. Die komt volgens de peilingen namelijk van 3 op 4 zetels, maar 20 zetels voor een coalitie van vier partijen is, op een totaal van 39 raadszetels, wel een héél wankele marge. Kan BVD dan ‘over links’ gaan? Getalsmatig wel, want volgens de RTV-peiling dendert de SP met 5 zetels de raad binnen en houdt de PvdA de 6 vast. Dan kom je dus op 21 en dat is werkbaar. Nou ja cijfermatig dan… inhoudelijk zie ik het niet gebeuren. The plot thickens…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s