Een hondensnoepje tegen de eenzaamheid…


hondensnoepjeMet onregelmatige regelmaat treffen we elkaar bij de supermarkt om de hoek of bij een bankje op het plein. Henk is oud, alleen en slecht ter been maar de dagen zeker nog niet moe. ,,Elke morgen als ik wakker word denk ik, hè lekker, ik mág nog een dag.’’
Eerst wordt Blafmans uitgebreid begroet en daarna pas ben ik aan de beurt. Uit zijn broekzak tovert hij dan steevast een hondensnoepje tevoorschijn en da’s eigenlijk best gek, want zelf heeft hij niet eens hond. Ik verdenk hem er dan ook sterk van dat hij ze speciaal voor Blafmans aanschaft, maar héél bewust heb ik er nooit naar geïnformeerd, omdat ik vrees dat het eigenlijk een snoepje tegen de eenzaamheid is. Soms, als ik zonder hond ben, stopt hij het mini-brokje in mijn jaszak. ,,Doe Blafmans de groeten van me.’’
Die ochtend, nog geen week geleden, voor de deur van de Spar aan de Blekersdijk informeer ik, zoals gewoonlijk, naar zijn gezondheid. Die vraag wordt altijd beantwoord met ‘Ik mag niet klagen van de dokter,’ gevolgd door de tegenvraag: ‘En met jou?’ Ik moet dan oppassen met wat ik zeg, want als ik in mijn repliek de woordjes ‘druk’ en ‘haast’ gebruik krijg ik genadeloos op mijn donder. ,,Leer dat nou toch eens af man, de dag is nét begonnen en jij loopt alweer te stressen. Straks kom je jezelf nog een keer tegen.’’ Dán volgt zijn onvermijdelijke oordeel over de column van die ochtend en dat is voor mij soms best even ‘schakelen’, want hij heeft hem nét gelezen en ik heb hem gisteren geschreven en zit dus eigenlijk alweer met mijn hoofd in de pennenvrucht van morgen. Zijn kritiek is zelden mals, maar we worden het altijd eens al is het op z’n minst over het feit dat we dat niet zijn.
Zojuist lees ik in de krant dat hij er niet meer is. Ietwat somber loop ik met Blafmans op ‘de Bleek’ en voel vier hondensnoepjes in mijn jaszak. Ik geef er eentje aan mijn hond en zeg. ,,Hier, met de groeten van Henk.’’ Die andere drie bewaar ik nog een tijdje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s