Niemand de stad uit zonder een DordtBox


DordtBoxDordt heeft een luxeprobleem. Deze stad heeft toeristen en dagjesmensen zoveel te bieden dat het nauwelijks te doen is om al dat fraais in één allesomvattende slagzin of in één wereldvermaard product samen te vatten. Nou ja, dat eerste is, wat mij betreft, wel zo’n beetje opgelost door reclamevrouw Jasmijn de Koning die de kreet ‘Hip en Historisch’ bedacht, maar als het om producten gaat is het toch echt wel wat moeilijker. Typisch Dordtse lekkernijen (van jenever tot gebak) hebben we hier te over, maar je kunt niet stellen dat één specifiek product symbool staat, voor de stad, zoals Delfts blauw aardewerk (voor Delft dus), kaas voor Alkmaar of kaarsen voor Gouda. Ook is de stad niet in één monument te vatten: niemand zegt over Dordt: ‘Oh ja, da’s toch die stad van De Grote Kerk, Het Dordrechts Museum, Het Hof, of dat beeld van Johan en Cornelis. Nee, niet zoals de Martinitoren in Groningen of de Heksenwaag in Oudewater. Het is hier ‘monumenten á gogo’, dus door er slechts één te noemen doe je de stad onrecht.
DordtBox2Een paar weken geleden mocht ik als eerste de zogeheten DordtBox in ontvangst nemen en die staat nog steeds bij mij op tafel te pronken. Iedereen die op bezoek komt wil dat prachtige kartonnen doosje oppakken en natuurlijk weten wat er allemaal in zit. En nu zit ik met de vraag of ik hierover kan schrijven zonder de verdenking op mij te laden dat ik reclame maak voor Bart Derksen, die jonge bedenker en exploitant van dit gouden idee. So be it… ik heb geen aandelen in zijn bedrijfje en die producten (Dordtse thee, Schapekoppenbier, Dordtse koekjes, een kortingsbon voor een likeurtje plus heldere toelichting op al dat lekkers) heb ik weggegeven aan mensen die het goed kunnen gebruiken. Alleen van die fraaie mok, met daarop een afbeelding van de Grote Kerk kan ik geen afstand doen. De DordtBox is de vondst van de eeuw en het gemeentebestuur moet, wat mij betreft, per decreet verordonneren dat geen toerist vanaf heden de stad nog mag verlaten zonder eerst dit kleinood (á raison van twee tientjes) te hebben aangeschaft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s