U vraagt… wij flitsen!


SpeedDe Belgische website heet ikflitsmee.be en als je daarop klikt kom je de volgende tekst tegen: Inderdaad. Je kunt je eigen flitscontrole aanvragen! Ken je plaatsen waar voortdurend te snel gereden wordt? Laat ons weten wáár en motiveer je aanvraag. Om je bij haar controlebeleid te betrekken houdt de politie er de komende weken misschien wel een flitscontrole tijdens een heuse ‘flitsmarathon’ tegen overdreven snelheid! Vervolgens kun je op deze pagina, na je eerst te hebben aangemeld, exact opgeven waar er extra op snelheid gecontroleerd zou moeten worden. Het schijnt goed te werken in België, waar jaarlijks ongeveer 300 mensen omkomen door verkeersongelukken als gevolg van te hard rijden. Al meer dan 40.000 ‘racebanen’ zijn door de Belgen genomineerd voor een flitscontrole. Dat aanmelden is overigens nog wel een punt van discussie bij de zuiderburen, want volgens criticasters zou dat in strijd zijn met de privacy. Maar volgens de politie is dat aanmelden noodzakelijk om te voorkomen dat mensen de website bestoken met anonieme voorstellen voor absurde flitslocaties. Tegenstanders spreken ook van een ‘klikspaansamenleving.’ Toch zijn er, gezien de enorme hoeveelheid aanmeldingen, kennelijk vooral voorstanders en sinds kort zie je het idee langzaam, via de lokale politiek, over Nederland uitwaaieren. Tijdens de gemeenteraadsvergadering van gisteren opperde de Dordtse PvdA-fractie om ook Dordtenaren meer invloed te laten uitoefenen op het verkeerscontrolebeleid in hun buurt. ‘Omdat er in de praktijk weleens verschil bestaat tussen de locaties die door de politie worden uitgekozen en de locaties waaraan bewoners de voorkeur geven, is de PvdA er voorstander van om ook in Dordrecht een dergelijke actie te starten.’ Toegegeven, het aantal verkeersongevallen ligt in Nederland beduidend lager dan in België, maar toch vind ik het wel een sympathiek idee. Op heel veel plekken in deze stad wordt namelijk al sinds jaar en dag structureel te hard gereden. Dat gebeurt ondermeer op de Hugo van Gijnweg, de Brouwersdijk, de Reeweg, de Galileilaan in Sterrenburg en op de diverse wegen in Dubbeldam. En dan heb ik het nog niet eens over al die 30-kilometer zones, waar al bijna niemand zich nog ook maar iets van aantrekt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s