Zonde om die gebouwen tot ruïnes te zien verworden


School Vest en GLDMisschien is het puur jeugdsentiment en misschien heb ik óók wel een slechte smaak voor gebouwen, maar het doet me pijn dat ik twee schoolpanden in deze stad, die ik allebei mooi vind, langzaam zie verworden tot ruïnes. School Vest (niet dat nieuwe onderkomen, maar dat ouwe gebouw aan de Vest dus) staat alweer een jaar of vijf leeg en wordt zienderogen rotter en het voormalige Gemeentelijk Lyceum aan de Noordendijk is inmiddels dusdanig gehavend dat het op een slechte dag gewoon vanzelf in elkaar stort. School Vest staat te koop, maar ik heb de indruk dat de kopers niet in de rij staan. Ooit waren er plannen om er een uitbreiding van het Dordrechts Museum van te maken, met een heuse loopbrug over de Vest. En ja, ik weet het, de gemeente heeft de afgelopen jaren al miljoenen in de verbouwing van het museum gestopt en voor een nieuwe uitbreiding krijgt niemand in deze kommervolle tijden de handen nog op elkaar. Tóch denk ik dat het mogelijk zou moeten zijn om dit pand, zij het niet vandaag, maar wellicht in de toekomst, op de een of andere manier aan het museum te koppelen. Hou het dus lekker in eigendom, zou ik de gemeente willen adviseren, laat er, wat mij betreft, voorlopig ‘anti-kraak-kunstenaars’ in wonen, maar zorg wel voor tussentijds onderhoud zodat het niet de grond in zakt. Er komt namelijk écht een dag dat we het Dordrechts Museum (aantoonbaar dé toeristentrekker van deze stad) alweer te klein gaan vinden. Niet voor niets brult directeur Pijbes van het nét verbouwde Rijksmuseum nu alweer om uitbreiding. Van het ouwe Lyceum, waar ik heb leren roken, drinken en naar leuke meisjes knipogen (ze gaven er ook les in Frans, Duits, wiskunde en maatschappijleer hoorde ik later) heb ik begrepen dat het op de nominatie staat om gesloopt te worden. Maar waarom eigenlijk? Met een klein beetje opknapwerk is dit nou juist het ideale schoolgebouw om eens wat HBO- of universiteitsstudenten naar deze stad te halen. Het pand lijkt me trouwens ook uitermate geschikt als hotel, of als ‘verzamelgebouw’ voor ZZP’ers of ‘dakloze’ verenigingen.

Advertenties

2 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s