‘Je veilig voelen en veilig zijn… da’s niet hetzelfde’


VEILIGHEID_02,,Ja, natuurlijk zijn we blij met een goed rapportcijfer.’’ De politieman naast me op het terras ken ik al zo’n beetje sinds de middelbare school. Hij is vandaag vrij, maar hij houdt het toch bij koffie en jus d’orange. ,,Ik drink heus wel eens een borrel hoor, maar dan alleen thuis als ik zeker weet dat ik die avond niet meer hoef te werken.’’ We raken aan de praat naar aanleiding van de AD Misdaadmeter, want de krant met op de lokale voorpagina de kop ‘Misdaad in Dordrecht daalt fors’ ligt tussen ons in op tafel. Ik ben benieuwd hoe hij tegen die krantenkop aankijkt en dus vraag ik hem op de man af of Dordrecht nu écht een veiligere stad is ten opzichte van, pak hem beet, een jaartje of tien geleden. Zijn antwoord verrast me een beetje: ,,We nemen die misdaadmeter behoorlijk serieus hoor… het is tóch een getalsmatige afspiegeling van door ons geboekte successen. Maar je moet natuurlijk wel een beetje door die cijfertjes heen lezen, want tussen je veilig voelen en veilig zijn zit een wereld van verschil. Ik zit nu al héél wat jaartjes in dit vak en ik heb in een hoop verschillende steden gewerkt, zowel in deze regio als daarbuiten. De laatste jaren werken we doelgerichter dan ooit en met speciale teams zetten we vaak extra in op problemen die veel overlast veroorzaken. Dat genereert een gevoel van veiligheid en daar is op zich niks mis mee. Toch speelt er momenteel iets wat ons erg dwars zit. Steeds vaker namelijk houden we  jonge criminelen aan die een wapen op zak hebben. Het lijkt wel of het bezit van een vuurwapen bij die groep een doel op zich geworden is. De aanschaf van een pistool is voor veel jongeren kennelijk stap één geworden, terwijl zoiets in vroeger jaren pas in een veel latere fase van iemands criminele loopbaan voorkwam. Daar zitten we echt mee momenteel. Jij schreef een tijdje terug in je column dat je zo je bedenkingen had over preventief fouilleren. Dat recht heb je natuurlijk, maar je begrijpt vast dat ik daar toch echt héél anders over denk.’’

Advertenties

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s