‘Dag mam, kun je mij zien? Ik jou wel hoor…’


omametiPad‘Hallo Bandoeng! Ja moeder, hier ben ik. Dag lieve jongen zegt ze met een snik.’ Ik kan er niets aan doen, maar deze smartlap van Willy Derby schiet door mijn hoofd als ik het tafereeltje in die kleine huiskamer van de Dubbeldamse seniorenwoning gade sla. In een comfortabele leunstoel zit een oude vrouw wat onwennig met een iPad in haar handen naar het beeldschermpje te kijken. ,,We maken nu verbinding,’’ zegt haar kleindochter Maaike. ,,Als het goed is krijgen we straks oom Bob in beeld.’’ En dan geschiedt het wonder: ,,Dag man, kun je mij horen? Kun je mij zien? Ik zie jou wél hoor. Ben je naar de kapper geweest?’’ Oma staart met grote ogen naar het schermpje in haar handen, maar kan even geen woord uitbrengen. Haar stem stokt als ze haar zoon, die twee jaar geleden naar New York verhuisde, voor het eerst terugziet. Bob, als internationaal jurist werkzaam bij een afdeling van de UN, zit achter zijn bureau en op de achtergrond, zij het ietwat onscherp, zijn de contouren te zien van de stad die nooit slaapt. ,,Je kunt gewoon terugpraten hoor,’’ zegt Maaike. Oma kijkt haar kleindochter aan en zegt: ,,Kan hij ons nu horen?’’ Maaike lacht. ,,Hij kan je zelfs zien… en mij ook. ,,Hoi oompje, hoe is het daar aan de overkant?’’ Nu schiet ook Bob in de lach: ,,Hard voor weinig,’’ roept hij in plat Dordts. En dan, als ze haar stem weer heeft teruggevonden, begint ook oma te praten. ,,Hallo jongen. Hoe is het met je? Wanneer komen jullie weer terug? In juli hebben we vakantie en die brengen we in Dordt door,’’ belooft hij. Het gesprek duurt voort, maar ik heb genoeg gezien en loop naar het balkon. Daar feliciteer ik kleindochter Maaike met haar afstudeerproject ‘De iPad voor ouderen’, die ze na haar studie verder gaat ontwikkelen voor een bekend cursusinstituut. Haar eigen grootmoeder was haar eerste ‘testcase’ en ik mocht daarbij getuige zijn. ,,Vond je het ontroerend?’’ lacht Maaike, als ze ziet dat ik achter mijn bril wrijf. ,,Nee joh, vliegje in mijn oog,’’ antwoord ik stoer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s