De trieste geschiedenis van het Gouverneurplein


Balm beton

De gemeente Dordrecht heeft het hélemaal gehad met dat Gouverneurplein en haar al te laconieke bewoners. Wat is hier aan de hand? Na de grote renovatie van de wijk, nu alweer enkele jaren geleden, konden de omwonenden aangeven hoe het Gouverneurplein nieuwe stijl het leukst zou kunnen worden ingericht. En, zoals het zo vaak gaat als iemand (in dit geval de gemeente dus) tegen je zegt dat je een verlanglijstje mag maken, dan máák je ook een verlanglijstje. Nou ja… een paar mensen namen de moeite om hun ideeën over dat nieuwe plein kenbaar te maken, want eerlijk gezegd bleef het verder oorverdovend stil in de buurt. Wie die paar mensen dan precies waren weet ik niet, maar wat ik wel weet is dat dit over het algemeen zo’n beetje altijd en overal dezelfde mensen zijn. In Oud Krispijn bijvoorbeeld kom je bij buurtbijeenkomsten en inspraakavondjes eigenlijk altijd het vaste en, wat mij betreft, bewonderenswaardiger clubje, inmiddels oudere buurtbewoners tegen. Die mensen hebben het beste met hun leefomgeving voor en vinden het ook niet erg om zo nu en dan de handen uit de mouwen te steken bij buurtbarbecues of schoonmaakacties in de wijk. De rest van de buurt dacht en denkt… zoek het maar lekker zelf uit. Hoe dan ook, er werden op verzoek van wie dan ook, voor veel geld wat al te kunstzinnige en al te kwetsbare speeltoestellen geplaatst, maar die worden, als in de wijk de lichten uit zijn, consequent door sloopgrage groepen jongeren gemolesteerd. Gemeentelijke reparatieploegen probeerden nog een tijdje te redden wat er te redden viel, maar het geduld is nu op. En dus worden de restanten van wat een mooi, fris, gezellig en kindvriendelijk plein moest worden, verwijderd want de gemeente houdt het hier terecht voor gezien. En hoe staat dit dan straks allemaal in de lokale annalen? Simpel: groepen jongeren veroorzaken op en rond het Gouverneurplein al sinds jaar en dag veel overlast, de omwonenden, onder wie volgens mij toch écht de ouders van die vernielzuchtige jongeren, hullen zich in een ongeïnteresseerd stilzwijgen en de kinderen, voor wie die speeltoestellen bedoeld waren, zijn de dupe. Een trieste geschiedenis.

Afbeelding: Het Gouverneurplein zoals het enkele jaren geleden werd aangelegd (foto Balm Betonreparatie)

Advertenties

One comment

  1. Inderdaad ontzettend triest. Op andere pleinen is het al niet veel anders. Wellicht camerabewaking en vernielzuchtige jongeren en hun ouders de reparatie en vervangings rekeningen laten betalen ?
    Het lijkt dat alleen wanneer mensen in hun beurs worden getroffen er soms nog een mentaliteitsverandering kan plaatsvinden.Zo jammer vooral voor de jeugd die wel graag op een normale manier buiten wil spelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s