Welkom in Dordt: eerst het zuur en dan…


Impressie_stadsentree_dokweg-660x418

Dankzij een Rijkspotje, waar kennelijk nog een kleine vier miljoen euro in zat, rijdt u straks met uw autootje wat joliger de binnenstad in. De Dokweg, de belangrijkste entree naar hartje Dordt, krijgt een stevige opknapbeurt, langs de Oude Maas wordt een soort rivierparkje aangelegd, de benzinepomp onder de brug wordt verplaatst en misschien is er dan zelfs nog wat geld over voor een heus stadsstrandje. Het is hier nu eenmaal foeilelijk binnen komen. Hoewel, eigenlijk heeft Dordt een prachtige entree, het is maar van waaruit je het bekijkt. Vanaf het water is het natuurlijk het allermooist en ook treinreizigers zien in de verte een uitnodigende stad liggen. Feit blijft dat automobilisten in eerste instantie (via de Dokweg of, als ze vanaf de A15 komen, via de Merwedestraat) geconfronteerd worden met een overdosis industriële somberheid. Maar is dat nou zo’n ramp en is dat niet in veel steden exact hetzelfde of soms zelfs nog veel erger? Als ik Breda binnen tuf zit ik ook niet direct in Brabantse koffietafelsferen en als ik per auto Antwerpen benader word ik overmand door één brok grootstedelijke grijze droefenis. Je moet nu eenmaal wat moeite doen om met de bruid te mogen dansen… dát vind ik nou juist zo mooi aan deze stad: dat specifieke moment dat je onder die spoorbrug door, ter hoogte van de BP, de Achterhakkers op rijdt. Dat levert nog altijd, vooral na terugkomst van lange vakanties, een waarachtig geluksmomentje op: dáár staat ie dan… nog steeds fier overeind voor wie het al verwacht had of zomaar ineens voor de nieuwkomer… die ietwat scheve, maar o zo uitnodigende Grote Kerk, die je vanaf haar stompe toren toeschreeuwt dat de stad nu toch echt een aanvang neemt: ,,Hier moet je zijn… kom dan!’ En vanaf die andere kant dan? Toegegeven, dat is een wat minder spectaculaire entree, maar eenmaal over die Prins Hendrikbrug, met links het Wantij en in de verte ‘op rechts’ Villa Augustus, wordt de stad vanaf dat moment alleen nog maar beloftevoller. Het zoet van de entree smaakt nu eenmaal beter bij de gratie van een wat zuur begin.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s