Het ‘circus dierenleed’ krijgt in Dordt alle ruimte…


showgoon‘Circus Belly Wien naar Dordrecht’ lees ik in mijn krant en al de hele dag zoemt die naam door mijn hoofd. Belly Wien? Daar heb ik toch wel eens vaker iets over gehoord en gelezen? Dat is toch dat circus dat in de afgelopen tien jaar keer op keer in verband wordt gebracht met dierenleed? Dat is toch dat circus van waaruit drie jaar geleden in Alphen aan den Rijn vier tijgers ontsnapten die vervolgens een kameel doodden en een paard verwondden? Dat is toch dat circus met die dieptrieste verwaarloosde apen? Dat is toch dat circus dat zichzelf afficheert als ‘Oostenrijks’ terwijl het in dat land niet eens meer mag optreden? Dat is toch ook dat circus dat in diverse Nederlandse gemeenten wegens haar slechte reputatie (dierenmalaise en agressieve medewerkers) geweerd wordt?Want hoe je het ook wendt of keert, Circus Belly Wien heeft gewoon een uitermate bedenkelijke reputatie vanwege de manier waarop hier met dieren wordt omgesprongen (geen enkel ander circus werkt bijvoorbeeld nog met tijgers) en om die reden roept dit circus bij veel mensen weerstand op. En dát heeft dan weer tot gevolg dat de spanning tussen tegenstanders en medewerkers van het circus regelmatig oploopt. In een aantal Nederlandse steden, waar demonstranten zich lieten zien, heeft dat zelfs geleid tot heftige vechtpartijen.
En dat circus staat volgende week dus ‘gewoon’ in Dordrecht. Zijn we dan zo’n ordinaire en kritiekloze provinciestad dat we die tent vol ellende gewoon op een parkeerterreintje achter de ijsbaan tolereren? In diverse Nederlandse gemeenten was de komst van Belly Wien keer op keer onderwerp van discussie, maar kennelijk gaat dat volledig aan Dordrecht voorbij? Ik roep de lokale politiek dan ook op om het reilen en zeilen van dit circus nog eens nader te onderzoeken en om hierover vragen te stellen in de raad. Was het niet GroenLinks in Leiden dat eerder al opriep tot een boycot? Deed de SP niet een soortgelijke oproep in Utrecht? De Nederlandse wet verbiedt het optreden van wilde dieren in circussen niet, maar gemeenten hebben natuurlijk wél de mogelijkheid om ze van hun grondgebied te weren.

Advertentie

10 reacties

 1. Oeps, je snijd wel vaak onderwerpen aan waar ik het fijne niet van weet en waarvan ik volledig aanneem dat jij 100% wel geïnformeerd bent. Als dit zo is is het een ontzettende schande dat dit circus hier kan neerstrijken..

 2. In het Nederlandse regeerakkoord (2012) kwam men een verbod op wilde dieren in het circus overeen. Dit in navolging van o.a. Oostenrijk, Engeland en sinds kort ook België. Heel triest dat men er vervolgens over gaat mekken wat een wild dier wel of niet is.. Overigens vind ik dierenleed op je eigen bord niet minder triest!

  • Ik Woon in Dordrecht en ik zag het gebeuren
   het klopt maar er stond een mevrouw bij
   en het arme beest werd uitgelokt door jongen die sla hadden gekocht !!

 3. Voorlopig is er bij dit “professionele” circus zojuist een giraffe ontsnapt… die op zn dooie gemakkie nu naast een ziekenhuis loopt vlakbij een drukke weg en uitvalweg naar de rijksweg.. wow!

 4. Allereerst ben ik het er volledig mee eens dat dieren in goede omstandigheden moeten kunnen leven, en geen circusdieren zijn. Wel heb ik zelf gezien dat de dieren goed verzorgd waren en rustig, de welpen waren aan het spelen met de grote tijgers, en de giraf en andere dieren werden verschoond en stonden op ruime plaatsen met veel bewegingsruimte. De medewerkers gaven op alle vragen antwoord en hielden de kinderen en dieren constant in de gaten. Toevallig waren wij twee jaar geleden naar dit zelfde circus geweest in … Oostenrijk…

 5. Ik werk aan de overkant van het circus en mijn hart huilt als ik het zie. Dagelijks ontsnappen er dieren, de giraffe, de kamelen, de paarden. Staan buiten in de stromende regen en onweer en je ziet dan dat ze onder de tenten willen. De tijgers is helemaal een trieste bedoening in hun rijdende getraliede kooien, er liggen welpjes ….. Is dat nu nog niet door de 1e en 2e kamer heen? Dat wilde dieren niet meer in een circus mogen …
  Ik kan beter een een giraffe nemen, voor een goed afgerichte hond die losloopt krijg je een boete, voor loslopende kamelen, giraffe, paarden … Helemaal niets. Elke dag hoop ik stiekem dat de tijgers het hun een keer lukt.

  • Wel een domme hoop die je stiekem hebt, het leed is dan niet te overzien of je wil zelf aangevallen worden door de tijgers.!

 6. Dit is vast niet bedoeld voor mij maar aangezien dit publiekelijk gelezen kan worden wil ik er toch even op reageren! Zo kan je natuurlijk overal een probleem van maken want de dieren in de dierentuin zitten ook maar in kooitjes en word totaal niks mee gedaan! Deze dieren hebben tenminste nog een leuk doel in het leven! En ik denk zomaar dat als de giraf die ontsnapt was t niet naar zn zin zou hebben zeker niet uit zich zelf terug gegaan zijn! Maar gelukkig leven we in een “vrij” land dus ieder zn mening!

 7. Hoe kun jij nou mogelijk weten dat deze dieren een “leuk doel” in hun leven hebben? Wat een onzin! Heb jij met ze gepraat, soms?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s