‘Muisjes’ en ‘gorilla’s’ in sportschool Den Otter


gymJe ziet het niet direct aan me want ik loop niet zo te koop met mijn goddelijke figuur, maar ik ga al een hele tijd met regelmatige onregelmatigheid naar de sportschool. Nou ja… ging… want het afgelopen weekend sloot Ad den Otter van de gelijknamige sportschool bij mij in de straat voorgoed zijn deuren. En dat is fijn voor Ad, voor wie ik hoop dat hij veel leuke reisjes met zijn gezin gaat maken, maar jammer voor mij, voor heel veel andere vaste klanten en ook jammer voor Dordt. Waarom? Omdat de ‘gym’ van Ad den Otter veel meer was dan louter een sportschool… het was een bijzondere en voor Dordrecht unieke ontmoetingsplek met een ongeëvenaarde sfeer. En dát had vooral te maken met de naamgever zelf. Ad den Otter runde zijn zaak op geheel eigen wijze, had altijd voor iedereen een bemoedigend woordje klaar en hield zijn klanten nauwlettend in de gaten: ,,Je moet híer beter strekken en dáár dieper doorbuigen, want anders heeft deze oefening totaal geen nut.’’ Na zo’n welgemikt advies nam Ad vervolgens weer discreet afstand, behalve als je hem specifiek over iets om raad vroeg. Het allermooist vond ik de verscheidenheid aan mensen in Ad’s sportschool. Het was een unieke mix van sjofel tot sjiek, van ongetraind tot afgetraind en van ouwe lijven en lijven die nog wél luisteren. ,,Ik zie hier muisjes en gorilla’s,’’ hoorde ik ooit iemand op de lopende band naast me zeggen. Bij Ad was iedereen welkom zo lang je maar respectvol was naar je medemens. En dat onderlinge respect was voelbaar in de oefenruimtes. Ik heb daar blauwgetatoeëerde bomen, van wie ik weet dat ze ooit wel eens een jaartje jeugdherberg uitzaten, liefdevol assistentie zien verlenen aan oudere dames en heren die met bepaalde apparaten nog geen raad wisten en ik heb daar mensen leren kennen en waarderen die ik op straat misschien vermeden zou hebben. Bij Ad heb ik niet alleen met veel plezier getraind, maar ook iets geleerd, namelijk over het bedrog van uiterlijkheden. Veel gemengde gevoelens dus, afgelopen zaterdag tijdens de afscheidsreceptie die, laten we zeggen, een hoog Fisherman’s Friend-gehalte had.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s