Gym is niet ‘iets erbij’ maar pure noodzaak


gymnastiekOoit was openbaar onderwijs in Dordt een gemeentelijke aangelegenheid, tot aan die zogeheten ‘verzelfstandiging’ nu bijna tien jaar geleden. En al zo’n beetje sinds die tijd heeft de OPOD, ofwel de overkoepelende organisatie van zestien openbare basisscholen in Dordrecht, het moeilijk. Hoe dat komt? Pech, crisis, wanbeleid? Dat is niet eenvoudig te herleiden, vooral ook omdat een groot deel van de zogeheten raadsinformatiebrieven over de financiële problemen bij OPOD geheim is. En dan ga je dus speculeren. Zo wordt beweerd dat de gemeentelijke ‘bruidsschat’ die deze club in 2005 van de gemeente meekreeg te laag was en ook zou een aantal schoolgebouwen  al bij de overdracht richting OPOD in deplorabele staat verkeerd hebben. Verder heeft de OPOD te kampen met een dalend aantal kinderen en dat heeft dan weer tot gevolg dat de huisvestingskosten van die toch al matig onderhouden schoolgebouwen relatief hoog zijn geworden. Hoe dan ook, de OPOD moet bezuinigen en het gerucht gaat dat de organisatie straks geen vakdocenten meer wil inzetten voor gymnastieklessen. Dát is het slechtste idee sinds schietstoelen voor helikopters in een stad waar één op de drie schoolkinderen te zwaar is. Het overgewicht van 2 procent van deze kinderen is zelfs zó ernstig dat je van obesitas kunt spreken. Een te dik kind heeft vaak een negatief zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen en is op school niet zelden het mikpunt van pesterij. En dat zijn alleen nog maar de psychische gevolgen, want overgewicht is óók nog eens een ernstige aanslag op het lichaam: te dikke kinderen krijgen later vaak te kampen met hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en diabetes.
Ook is er een direct verband tussen de motorische vaardigheden van een kind en de schoolresultaten: kinderen met zwakke motorische vaardigheden gaan meestal minder aan sport doen, worden dikker en halen uiteindelijk lagere cijfers. Kinderen die minimaal één uur per dag vakkundig bewegingsonderwijs krijgen presteren beter op school. Conclusie: schoolgym is geen luxe maar pure noodzaak en dus moet de gemeenteraad hier (over de hele bandbreedte) keihard ingrijpen. Méér geld dus naar de OPOD, maar óók een strakker financieel toezicht op die club. Dáár betaal ik nou wél graag belastinggeld voor.

Advertenties

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s