GGD-geklungel: hier moet de onderste steen boven


geen geldverspillingBestaat er zoiets als een parlementaire enquête op gemeentelijk niveau? Jazeker, dat heet een raadsenquête en dat ‘instrument’ kunnen gemeenteraden inzetten bij de uitoefening van hun controlerende taak…. bijvoorbeeld wanneer er iets héél erg mis gaat. Er GING iets héél erg mis en dus moet er nu snel een raadsenquête komen naar het reilen en zeilen van de Dienst Gezondheid en Jeugd (de voormalige GGD) waar het al jarenlang een grote financiële chaos is. Beschamend wanbeleid heeft de belastingbetaler nu al bijna een miljoen aan ‘weggegooid geld’ gekost en ik vrees dat er de komende jaren nog een heleboel centjes bij moeten om een en ander weer recht te trekken. Niks mis met de door het bestuur aangekondigde maatregelen (er worden een tijdelijk directeur en een financieel adviseur aangesteld) maar tegelijkertijd moet wel degelijk uitgezocht worden hoe dit allemaal zo gierend uit de klauwen kon lopen. De onderste steen moet boven en dat is toch écht de taak van de controleurs van die bestuurders, ofwel de diverse gemeenteraden van de zeventien deelnemende gemeenten.
En nee, ik ben niet op bloed uit, maar het kan haast niet anders dan dat bestuurder/wethouder Harry Wagemakers op zijn minst al ruim een jaar voor zijn vertrek, op de hoogte was van dat gesjoemel. Hij moet, gezien zijn functie, immers geweten hebben hoe het zat met de cijfertjes en dus staat zijn beslissing om niet terug te keren als wethouder in het huidige Dordtse college dan ook ineens in een heel ander licht. Toch wil ik niet alle schuld bij één wethouder neerleggen. Het bestuur van de dienst bestaat immers uit zeventien wethouders en het was en is hun taak om de bestuurlijke (en dus financiële) vinger aan de pols te houden. Die wethouders worden, op hun beurt dan weer gecontroleerd door hun eigen gemeenteraden. Met zoveel ‘controle op controle’ kan er weinig fout gaan zou je zeggen. Nou ja, in theorie dan, want de praktijk wijst uit dat er diverse gemeenteraden hebben liggen pitten. Dat is op zich al beschamend genoeg, maar nog beschamender zou het zijn als er nu geen raadsenquête komt.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s