Is Venetië het Dordrecht van het Zuiden?


Een rondje Dordt met de Dordtevaar , fotoMascha Joustra

Zo rond het einde van de negentiende en aan het begin van de twintigste eeuw werd Dordrecht nog wel eens betiteld als het Venetië van het Noorden. Nou ja, in kunstenaarskringen dan, want beroemde impressionisten als Eugène Boudin, William Turner en Max Liebermann, kwamen graag naar Dordt om de toen nog nauwelijks door industrie geschonden skyline van deze stad op het schildersdoek vast te leggen. Ook lieten ze zich hier inspireren door dat typische Hollandse licht, dat in Dordrecht nóg mooier tot zijn recht kwam dan waar dan ook in dit land, vanwege de unieke weerkaatsing van zonlicht op water en wolken. Het Dordrechts Museum wist in 2005 veel van die destijds gemaakte werken bijeen te krijgen voor een betoverende tentoonstelling, getiteld Dromen van Dordrecht.
Nu even terug naar die bijnaam ‘Venetië van het Noorden’… want moet je daar nu eigenlijk echt blij mee zijn? Er was ooit een zéér behoorlijke voetballer die de Cruyff van de Karpaten genoemd werd, maar wie kent buiten Roemenië tegenwoordig Gheorghe Hagi nog? Het zou natuurlijk véél mooier zijn als men Venetië het Dordrecht van het Zuiden zou noemen, maar laten we realistisch blijven, want behalve dat water hebben beide steden verder maar bar weinig gemeen. En dat hoeft ook niet, want Dordrecht heeft dit soort vergelijkingen helemaal niet nodig. Dordt  is gewoon… uh… Dordt,  een prachtige en unieke stad omgeven, ‘getekend’ en gevormd dóór en ‘doordrenkt’ ván water. En dáár wil ik het vandaag over hebben. Maakt deze stad eigenlijk wel optimaal gebruik van dat water om zich aan de wereld te presenteren? Ik vind van niet en ben, alleen al om die reden, enthousiast over een zogeheten ‘waterpitch’ van Stichting DE STAD. Tijdens die inspiratie-bijeenkomst, afgelopen maandag in DordtYart, werden heel veel leuke, interessante en soms ook maffe ideeën naar voren gebracht om Dordt in de toekomst beter als waterstad tot haar recht te laten komen. Tevens riep de stichting 2015 uit tot Waterjaar. Ik juich dat van harte toe en op een aantal van die ideeën, kom ik in enkele van mijn volgende columns dan ook nog uitgebreid terug.

FOTO: Mascha Joustra (via Dordrecht Marketing)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s