Heerlijk fantaseren over een ‘driebruggenpunt’


uitnodiging-waterpitchIk had beloofd er nog op terug te komen en dat doe ik dan ook. Uit de zogeheten ‘waterpitch’ van Stichting DE STAD, vandaag precies een week geleden, kwamen veel fantasievolle ideeën naar voren, allemaal met als doel om van deze stad een nóg leukere en nóg gastvrijere waterstad te maken. Bij één van die ideeën kreeg ik zo’n heerlijk ‘déjà vu-all over again’-gevoel, namelijk een brugverbinding tussen Dordrecht, Zwijndrecht en Papendrecht. Dat idee is namelijk niet nieuw, al neemt dat niet weg dat het nog altijd een heel aantrekkelijk idee is. In dit geval ging het om een loop/fietsbrug, maar mijn persoonlijke Dordt-archiefje, dat ik al vele jaren bij hou, telt minstens tien varianten op dit thema. Die zijn trouwens allemaal prachtig, al lijkt deze laatste variant mij, in zowel financieel als technisch opzicht, nog het meest haalbaar. Vanwege het vele scheepsverkeer (de plek waar Oude Maas, Noord en Beneden Merwede samenkomen is zo’n beetje het drukst bevaren plekje van West-Europa) moet zo’n brug namelijk wel héél hoog worden. Maar ach, wie maakt zich op dit moment nou écht druk om de uitvoerbaarheid, want laten we eerlijk zijn, er is op dit moment tóch geen geld voor dit soort plannen. Mij gaat het veel meer om het idee achter het idee, namelijk het ‘fysiek’ op één punt aan elkaar koppelen van de drie ‘Drechten.’ Dat verschaft ons, als inwoners, namelijk een sterker gevoel van verbondenheid en dat kan natuurlijk nooit kwaad. Hoewel, als ik er nog eens langer over nadenk: het lijkt me heerlijk om over zo’n verbinding te fietsen of te wandelen en dan ergens in het midden (een soort pleintje met bankjes en verrekijkers?) van het uitzicht te genieten. Het is trouwens ook nog eens een geweldige toeristenattractie, dus uiteindelijk zou zo’n ‘driebruggenpunt’ zich vanzelf kunnen gaan uitbetalen. Hoeveel zou zoiets nou kosten? Uit mijn bureaula trek ik een map met eerdere variaties op dit thema en ik lees over winkel- en recreatie-eilandjes in het midden, verbonden door allerlei soorten tunnels of bruggen. Zelf opperde ik ooit het plan voor een kabelbaan tussen de drie gemeenten. Ach, dromen van Dordt… dat mag toch?

Advertenties