Heimwee naar ‘toeterturken’ op de rotonde…


flag3De eigenaar van de Turkse broodjeszaak staat ietwat wankel op een stapeltje terrasstoelen. Hij is  bezig met het ophangen van oranje vlaggetjes aan zijn winkelpand en ik concludeer dat dit een prachtig staaltje van integratie is, want óf deze van oorsprong Turkse neringhouder is nu écht gegrepen door het oranjegevoel, óf hij wil zijn klanten behagen onder het motto ‘If you can’t beat them, join ‘m’ en ook in dat laatste geval is de integratie geslaagd, want zoiets getuigt van heerlijke Hollandse koopmansgeest. Ik roep iets van ‘mooi hoor’ en hij lacht vriendelijk terug. We raken in gesprek en het onderwerp is, hoe kan het ook anders, voetbal. ,,Jammer hè, dat jullie niet meedoen,’’ zeg ik. ,,Ik vond het zo gezellig de laatste keer met al die feestvierende Turken op die rotonde aan de Spuiboulevard.’’
Nu weet ik niet meer of het een EK of een WK was, maar Turkije kwam dat jaar steeds een ronde verder met gepassioneerd voetbal en na elke overwinning ontstond op die rotonde een waar pandemonium. Ik zag daar Turken en Nederlanders met elkaar lachen, elkaar feliciteren en omhelzen. ,,Ik ben blij dat wij het zo goed doen, maar zo’n toernooi is toch echt een stuk leuker als jullie er ook bij zijn.’’
Ik meen wat ik zeg en ik bedoel het goed, maar op het moment dat ik mijn woorden uitspreek voel ik dat ik een denkfout maak. Hoezo wij, hoezo jullie? Wat is dat voor een stomme opmerking? De eigenaar schiet gelukkig in de lach en bevrijdt me van mijn schaamtegevoel. ,,Mijn ouders komen uit Turkije, dus natuurlijk voel ik me Turk, maar ik voel me tegelijkertijd ook écht Nederlander hoor. Ik ben gewoon een mengelmoesje van allebei, trots op mijn afkomst, maar ook trots op het land waar ik al het grootste deel van mijn leven woon. Ik hou écht van Nederland en van het Nederlandse voetbal en daarom hang ik die vlaggetjes op. Het Nederlands elftal is toch ook MIJN team?’’
Goed ingekopt. Doelpunt. De man heeft gelijk. ,,Koffie?’’ vraagt hij. ,,Lekker, heb je ook Turkse?’’

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s