Kom lekker zeuren, zaniken, zemelen en zeiken…


keep-calm-and-join-the-revolution-8 (2)‘Ik klaag dus ik besta.’ Hoe zou je dat eigenlijk in het Latijn vertalen? Het zou het ideale onderschrift op het Dordtse stadswapen kunnen zijn, want klagen is toch zo’n beetje de favoriete bezigheid, misschien wel de tweede natuur zelfs, van de ware Schapekop. Een Dordtenaar die niet klaagt staat gelijk aan een Dordtenaar die madeliefjes omhoog duwt. De werkwoorden zeuren, zaniken en zeiken mogen dan met de laatste letter van het alfabet beginnen, in mijn denkbeeldige Dordtse Dikke Van Dale staan ze vetgedrukt voorin.
En dus dacht ik ‘hoe moeilijk kan het zijn?’ toen ik in mijn krant die oproep las van Theu Boermans. Deze vermaarde theaterregisseur zoekt namelijk figuranten voor een film over de Eerste Vrije Statenvergadering van 1572. Die film gaat onderdeel uitmaken van de nieuwe historische presentatie in Het Hof, dat momenteel verbouwd wordt.
Binnenkort wordt de cast van topacteurs voor deze film bekend gemaakt, maar daarnaast zoekt Boermans nog een paar honderd vrijwillige figuranten uit Dordrecht en de regio. Die figuranten zijn nodig voor een massascène, om precies te zijn om een menigte uit te beelden die op de been is om te protesteren tegen de Spaanse overheersing… om te klagen dus over van alles en nog wat, over armoede en gebrek, over honger en over een onzeker bestaan. Kortom, Boermans, bekend van de spektakelproducties Anne en Soldaat van Oranje, zoekt Dordtse klagers en ik vind dat we hem in deze hoofdstad van de provincie Klaagland vooral niet mogen teleurstellen. Een paar notoire zeurpieten hoeven zich niet eens in hun rol in te leven en dus roep ik met name enkele specifieke ‘method-actors’ rond het Energiehuis, de Sportboulevard, The Movies, de Kloostertuin plus een aantal Voorstraat-winkeliers, boeren, kermisexploitanten en marktkooplui op om voor één middagje van hun hobby hun ‘beroep’ te komen maken.
Alle gekheid op een stokje: iedereen mag meedoen: mannen, vrouwen, tieners, kinderen. Kostuums zijn niet nodig, normale kleding is voldoende. De opnamen vinden plaats op donderdag 10 juli. meld je aan op vrijestaten@gmail.com en laat de wereld zien dat wij Dordtenaren de onbetwiste klaagkampioenen van Nederland zijn. Zelf mag ik, als beroepszemelaar, natuurlijk ook niet ontbreken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s