Gewoon opsouperen die ‘opgelegde dosis’


sunday2Het zondagse zonnetje scheen, maar het was ook weer niet al te warm en de binnenstad vulde zich met… tja, met wie eigenlijk? Laten we zeggen, vooral met leuke Dordtenaren, want koopzondag in Dordt heeft een hoog ‘ons-kent-ons’-gehalte: er wordt een hoop gegroet en gebabbeld op straat en de mensen stralen meer rust uit dan op andere winkeldagen. De gemoedelijke sfeer van een Dordtse koopzondag is het best te omschrijven als ‘een rustige drukte,’ die, in tegenstelling tot sommige zaterdagen, helemaal niet benauwend of overspannen aanvoelt. Nu was die afgelopen zondag eerlijk gezegd ook wel iets meer dan een ‘gewone’ koopzondag, want op het Beverwijcksplein stond de pop-up-markt garant voor een Frans aandoend vakantiesfeertje (de bomen op dat plein zijn magisch in de zomer) en ook was er nog de City Art Fair in de Nieuwstraat en op de Voorstraat nabij Het Hof en ook daar is de sfeer altijd prettig en is er Dordtse kunst van hoog niveau te zien. En natuurlijk zag je meer oranje op straat dan normaalgesproken want we moesten nog tegen Mexico en dus fungeerde die afgelopen zondag ook een beetje als een publieke ‘warming-up’ voor de wedstrijd.
Wil ik nou ook nog een punt maken? Jazeker wel. Al vaker heb ik op deze plek geschreven over Anneke Maagdenberg, de no-nonsense-voorzitter van de Dordtse Ondernemersvereniging (DOV) die, in mijn ogen, altijd verstandige taal uitslaat. Dordtse winkeliers hebben namelijk een manier bedacht om hun winkeldeuren deze zomer vaker op zondag te kunnen open zetten. In afwachting van een zinloos onderzoekje naar het nut en noodzaak van koopzondagen (cadeautje van Beter voor Dordt aan coalitiegenoten CU/SGP en CDA) willen ze de koopzondagen die later dit jaar stonden ingepland nú al inzetten… ofwel ‘de opgelegde dosis’ alvast opsouperen. ,,Dit vooruitlopend op de verwachting dat die zondagen vanaf oktober gewoon worden vrijgegeven,’’ aldus Maagdenberg, die het niet ziet zitten om tot het najaar te wachten. ,,Dan zitten we midden in de eerste herfststormen en, geloof me, dán gaan we geen volle zalen trekken.’’ Klare taal, geen gedreutel, geen gezeur en eh… zó mee eens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s